Ovo je novi predsednik AUSTRIJE: Majka mu je ESTONKA, a otac RUS!

Advertisement

Novi predsednik Austrije

foto: Tanjug/AP

Novi predsednik Austrije Van der Belen koji je večeras, prema preliminarnim rezultatima, pobedio na predsedničkim izborima u Austriji političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države, iako je u trku ušao uz podršku stranke Zelenih.

Van der Belen, koji je rođen pre 72 godine u Beču, dete je majke Estonke i oca Rusa, a detinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol.

Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji.

[adsenseyu5]

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gde se upoznao sa budućom majkom novog predsednika, te se 1940. preselio u Austriju.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

Van der Belen je kasno ušao u politiku, najpre je bio član Socijaldemokratske partije (SPO), ali je kasnije prešao u stranku Zelenih, čiji je bio poslanik od 1994.

[adsenseyu1]

Nije dugo trebalo da profesor privrede krene da se penje u hijerarhiji Zelenih i, zbog odlične retorike, garnirane humorom, uskoro postane i zvezda te stranke, iako su njegovi stavovi po partijskoj bazi suviše ekonomsko-liberalni.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

On je 1999. postao i lider Zelenih, stranke koju je vodio desetak godina.

Za njegovo vreme Zeleni su ređali izborne uspehe, a kada je 2008. lošije prošao na glasanju nego što je očekivao, predao je kormilo stranke Evi Glavišnig.

[adsenseyu1]

Van der Belen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobede biti jedan od najstarijih predsednika.

[adsenseyu1]

Van der Belen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

On je u drugom krugu, krajem maja, pobedio tesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod glasanja poništio Ustavni sud zbog neregularnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte.

[adsenseyu1]

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

(Skandalozno.rs, telegraf.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je novi predsednik AUSTRIJE: Majka mu je ESTONKA, a otac RUS!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.