OVO SU ŠEST NAJČEŠĆIH ZABLUDA O UŠTEDI GORIVA

pumpa

Foto: pixabay

S obzirom na kretanje cena energenata, za istu količinu novca ne dobijete uvek i istu količinu goriva. Osim tog faktora, na potrošnju vašeg automobila, ipak možete uticati. Imajte na umu da su sve popularnije zablude o uštedi goriva koje jednostavno nisu istinite.

Ovo je 6 najčešćih zabluda

1. Ako uz vaše vozilo dolazi uputstvo da koristi premium gorivo, a vi točite standardno – uništićete ga

Stvarnost: Osim ako ne vozite Formulu 1 i ako se radi tek o preporuci a ne strogom uslovu, vaš će automobil sasvim savršeno ići i na standardni brnzin. Takođe, oglušite li se o ovaj mit istovremeno ćete prosečno uštedeti oko 600 dinara po jednom rezervoaru, a sistem za upravljanje vašeg motora sasvim je spreman za rad i na nižeoktanskim gorivima.

[adsenseyu5]

2. U letnjim mesecima bi  trebalo kupovati gorivo u jutarnjim satima, kada su i temperature niže.

Zbog hladnoće gorivo je zapravo gušće što znači da ćete za svoj novac dobiti više goriva.

Stvarnost: Kupovina “hladnijeg goriva” je gotovo nemoguća, a potencijalne  uštede se jedva isplate.

3. Potraga za jeftinijim gorivom vredi koliko i cena goriva koje potrošite tražeći benzinsku stanicu sa najnižim cenama

Neke aplikacije i alati mogu vam pomoći u potrazi za jeftinijim gorivom. One funkcionišu na principu da vi pre polaska na put označite benzinske pumpe duž rute prema čemu onda one ažuriraju cene  i dostavlja vam podatke.

4. Za postizanje optimalne uštede goriva, ne biste trebali premašivati brzinu od 90 kilometara na sat

Stvarnost: Na visinu vaše uštede goriva zapravo više utiče način vaše vožnje nego sama brzina. Takođe, agresivna i nervozna vožnja koja uključuje nagle pokrete te učestala zaustavljanja i polaske troše više goriva nego vožnja pri višim brzinama, kako se obično misli.

[adsenseyu1]

5. Automobili s ručnim mjenjačem postižu bolje uštede od modela sa automatskim

Stvarnost: Noviji automatski menjači mogu postići istu kilometražu kao i oni sa ručnim, a možda čak i bolju. Pri gradskoj ili kombinaciji gradske i vožnje po autoputu, automobili sa ručnim menjačem imaju tendenciju postizanja više kilometara za manje potrošenog goriva.

6. Kako biste uštedeli, otvorite prozore vašeg automobila i isključite klimu

Stvarnost: Pri višim brzinama, ostavljajući otvorene prozore, povećavate otpor vazduha toliko da svaka ideja o uštedi pada u vodu. Klima zaista povećava potrošnju goriva, što je jedan od razloga zašto neki preporučuju smanjenje korišćenja klime, odnosno prilagođeno korišćenje što može generisati između 10 i 15 odsto uštede na gorivu.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs /Izvor:poslovni.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OVO SU ŠEST NAJČEŠĆIH ZABLUDA O UŠTEDI GORIVA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.