PANIKA: Nepoznati Mig-29 držao na nišanu 8 turskih aviona F-16!

Ilustracija

Turske avione F-16 juče je uznemirio jedan neidentifikovani avion MIG-29 i držao ih na nišanu, nakon što su ruski borbeni avioni ovog vikenda narušili turski vazdušni prostor, saopštila je danas turska vojska.

U saopštenju se navodi da je avion MIG-29, iz, za sada nepoznate zemlje, četiri minuta i 30 sekundi ometao osam turskih aviona F-16 dok su nadgledali tursko-sirijsku granicu tako što ih je držao na nišanu, odnosno sa uključenim radarom koji daje mogućnost da rakete automatski prate ciljani avion, odnosno metu.

[adsenseyu1]

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da će mnogo izgubiti ukoliko uništi prijateljstvo sa Ankarom i dodao da Turska neće ostati strpljiva kada je u pitanju rusko narušavanje vazdušnog prostora njegove zemlje.

Foto: AP/Tanjug

– Bilo kakav napad na Tursku znači i napad na NATO – rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa belgijskim premijerom, preneo je Rojters.

Vlada Rusije saopštila je danas da će ispitati tvrdnje Ankare da je jedan od ruskih vojnih aviona angažovanih u Siriji narušio vazdušni prostor Turske drugi put.

Turska je sinoć saopštila da je ruski vojni avion u nedelju povredio njen vazdušni prostor, što je drugi incident te vrste u poslednja tri dana, nakon čega je Ankara ponovo pozvala ruskog ambasadora na razgovor.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu “smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi”.

Rusija je prošle nedelje pokrenula vazdušne napade protiv Islamske države (IS) u Siriji.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "PANIKA: Nepoznati Mig-29 držao na nišanu 8 turskih aviona F-16!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.