Papa stiže u Sarajevo 6. juna: Grad pod opsadom, gasi se internet i mobilni telefoni

Dolazak

Papa Franja je u video-poruci danas potvrdio dolazak u Bosnu i Hercegovinu 6. juna, što je izazvalo oduševljenje među pripadnicima katoličke crkve na Balkanu.

Turističke agencije u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Makedoniji u ponudi imaju aranžmane do Sarajeva za ovaj dan, dok će iz Srbije, u organizaciji Katoličke crkve, na doček poglavara otići nekoliko hiljada ljudi.

Pošto je zabranjeno da se putuje privatnim vozilima, u Srbiji su crkve te koje organizuju prevoz za svoje vernike, dan pre kako bi se pripremili za ovaj, za njih, veliki dan.

– Veliko je interesovanje za odlazak u Sarajevo. Krećemo u petak uveče kako bismo stigli ranije i pripremili se za svečanost. Pošto nam je rečeno da ne putujemo privatnim prevozom, crkva je organizovala prevoz i smeštaj. Vraćamo se za Srbiju čim se završi misa, a za sada samo iz naše parohije ide više od 300 ljudi – kažu iz Crkve Krista Kralja.

Kako prenose hrvatski i bosanski mediji, iz Srbije je najavljen dolazak oko dve i po hiljade građana, a ukupan broj vernika koji se u Sarajevu očekuje tog dana premašuje 60.000 hiljada. Iz BiH se očekuje oko 34 hiljade vernika, iz Hrvatske više od 20.000, a nemali broj dolazi i iz Makedonije i Slovenije.

[adsenseyu1]

Sarajevo će na dan posete pape Franje, koji je za vrlo kratko vreme uspeo da pridobije simpatije celog sveta, biti pod pravom opsadom policije i vatrogasaca, a građani u toku ceremonije neće moći da koriste internet i telefone.

Sarajlije su unapred obaveštene i da će prozore morati da drže zatvorene, ali i da tokom prolaska kolone sa papom Franjom ne smeju da borave na balkonima.

Papa Franja će u BiH boraviti 11 sati i tom prilikom će obići sedam lokacija. On i njegova pratnja će u 7:30 minuta s aerodroma u Rimu krenuti ka Sarajevu gde se očekuju u devet sati.

Ceremonija dobrodošlice u zgradi Predsedništva BiH biće upriličena u 09:30. S predstavnicima civilnih vlasti, biskupima i drugim verskim poglavarima papa će se sastati u 10:10.

Dolazak na stadion Koševo planiran je u 10 sati i 40 minuta nakon čega će biti upriličeno euharijstijsko slavlje i propoved pape Franje. Susret sa sveštenicima, redovnicima i bogoslovima planiran je za 16 sati i 20 minuta nakon čega će papa papamobilom preći u Franjevački međunarodni studentski centar. Susret pape s mladima predviđen je za 18:30 nakon čega će se papa Franja s pratnjom zaputiti prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Dolazak pape u Rim predviđen je u 21 sat i 20 minuta.

Pogledajte video:

(24sata.rs)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Papa stiže u Sarajevo 6. juna: Grad pod opsadom, gasi se internet i mobilni telefoni"

  1. šta će papa u srpskom sarajevu. došo jedan austrougar takođe pa mu to zadnje i bilo. ne treba nama papa

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.