PATRIJARH IRINEJ O SUSRETU SA PUTINOM: Šta mu je predsednik Rusije OBEĆAO u vezi Kosova

patrijarh

Foto: Beta

Rusija nam pruža veliku podršku po svim važnim pitanjima. Sam Putin nam je rekao da ono što Srbija bude zauzela kao stav u vezi sa Kosovom, Rusija će podržati i održati, kaže patrijarh Irinej za Srpski telegraf u telefonskom intervjuu koji nam je dao neposredno pred Božić.

Kako je protekao Vaš susret sa Vladimirom Putinom i patrijarhom Kirilom u Moskvi?

– Bilo je izvanredno. Organizacija ruske crkve je izuzetna i može služiti za primer svakoj drugoj. Otišli smo tamo na njihov poziv i pokazali koliko nam je važna međusobna saradnja. Imamo veliku podršku ruske crkve po pitanjima Kosova i Metohije, a pomažu nam i u restauraciji Hrama Svetog Save. Nedavno ste osudili rijaliti programe.

Može li crkva doprineti tome da se oni ukinu?

– To je stvar celog društva. Moramo se zapitati zašto bi neko to gledao, šta je smisao takvih programa, ko to finansira. Čini se da kad u životu nemamo ništa pametnije da radimo i kad smo izgubljeni u vrtlogu pogrešnih vrednosti, onda tražimo sadržaje kakvi su rijaliti.

Šta se dešava sa ulogom porodice i porodičnim vrednostima u društvu?

– Porodica je stub svakog društva. Treba da se okrenemo najpre sebi i onim moralnim vrednostima koje su neophodne za svaku porodicu. To su skromnost, čast, poštenje… Kad prave vrednosti pronađemo u sebi, moći ćemo da se nadamo i boljoj budućnosti.

Muči nas i problem bele kuge. Kažu da će nas za 50 godina biti million i po manje.

– Danas je svima prioritet da se materijalno obezbede. Materijalni interes postao je važniji od svakog drugog. Nekada se rađalo po troje-četvoro dece u porodici, a danas se čeka da se za to steknu materijalni uslovi. Rađajte decu, ne čekajte, jer dok dočekate to materijalno, možda će za decu biti kasno.

PRAVOSLAVNO VEROVANJE: Ako se kuća ne osvešta, porodica nema zaštitu od mračnih sila

O poseti pape

Patrijarh Irinej nedavno je ocenio da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poseti Srbiju.

-Što se tiče želje rimskog episkopa da poseti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu s obzirom na odnose s našim najbližim susedima Hrvatima. Srbiji je stalo da se ti odnosi poprave i poseta pape sigurno tome mnogo doprinela. Ali baš zbog tih odnosa istorijskih koji su još uvek sveži, smatramo da tome još nije prilika. Nije vreme – naveo je Irinej u intervjuu TV Hram.

O Kosovu i Metohiji

Patrijarh Irinej je u intervjuu televiziji Hram rekao i da vrh države, narod i Crkva žele mir sa svima.

-Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže ‘mi to poklanjamo’, jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije. To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija, sedište srpskih patrijarha i episkopa, bude u nekoj drugoj državi – naveo je patrijarh.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Srpski telegraf)

Budite prvi sa komentarom na članku "PATRIJARH IRINEJ O SUSRETU SA PUTINOM: Šta mu je predsednik Rusije OBEĆAO u vezi Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.