PAŽNJA: Svinjski grip zvanično stigao u Srbiju!

Ilustracija

Svinjski grip je zvanično stigao u Srbiju i to na Badnji dan! Virusom H1N1 su već zaražene četiri osobe od kojih je jedna završila na Infektivnoj klinici.

– Na lečenju je jedan pacijent s težom kliničkom slikom. On je trenutno u stabilnom stanju – bilo je sve što su za Alo! rekli u Infektivnoj klinici.

Dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, potvrdio je da je jedna osoba zadržana na lečenju, dok su ostale tri kod kuće, i dodao da je oprez neophodan pošto je dokazano da je virus H1N1 u Srbiji.

– Sezona je na početku. Redovno se uzimaju brisevi na sumnjive slučajeve. Ono što je važno jeste da bolest počinje naglo. Za dva-tri sata mogu da se razviju simptomi kao što su visoka temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, grlu, malaksalost. Ne mora odmah da se ide kod lekara, već u slučajevima da temperatura ne pada dan, dva.

Tada je neophodno da se javite na pregled da bi se predupredile komplikacije. Najčešća je virusna upala pluća, koja sobom nosi i ostale komplikacije kada je neophodno da se pacijent priključi na respirator – objasnio je ovaj stručnjak.

Prema njegovim rečima, kod osoba koje već imaju kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest ili su na hemoterpiji očekuju se komplikacije i najbolje je da se vakcinišu da bi ih predupredili.

– Dosad je potrošeno 85 odsto vakcina koje su nabavljene za ovu sezonu gripa, ali ima ih još u domovima zdravlja. Još nije kasno za vakcinisanje. Očekujemo da broj obolelih poraste s početkom drugog polugodišta, kada se deca vraćaju u škole. U ovom času ne mogu da predvidim da li će biti velika epidemija. Nedeljno pratimo broj respiratornih infekcija i ono što smo uočili jeste da ih u ovom času ima manje nego u istom periodu prošle godine.

Takođe, ni u zemljama u regionu gde je registrovan virus gripa nema većih epidemija. Ono što je sigurno, grip će trajati do sredine marta, kada mu se završava sezona. Nema razloga za strah, mi smo se već sreli s ovim virusom. U cirkulaciji je od 2009. godine.

Ali imunitet koji smo stekli nije trajan i zato je neophodno svake godine da se ponovo vakcinišemo – naveo je on.

(alo!)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "PAŽNJA: Svinjski grip zvanično stigao u Srbiju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.