Pentagon zabrinut zbog nove tehnologije: Rusi i Kinezi prave robotizovanu vojsku!

Predsednici

Peking i Moskva uveliko rade na razvoju i proizvodnji takozvanog samostalnog naoružanja i u tome se nalaze daleko ispred SAD.

Vodeća imena u svetu nauke i tehnologije upozoravanju na opasnosti koje takva tehnologija nosi sa sobom.

Kako prenosi Biznis Insajder, čelnik Glavnog štaba vojske Rusije Valeri Gerasimov izjavio je nedavno kako će “u bliskoj budućnosti biti moguće na ratište poslati robotizovane jedinice sposobne za samostalno srovođenje vojnih operacija”.

Iz Pentagona su izjavili kako SAD uveliko kaskaju za ovim silama kada je u pitanju ta vrsta naoružanja.

– Za nas je veoma bitno da preuzmemo primat na tom polju, kako bi izbegli potencijalne pretnje koje dolaze iz Moskve i Pekinga – rekao je zamenik američkog predsednika odbrane Robert Vord.

Ilustracija

Iz Rusije najavljuju samostalne borbene mašine, koje će biti predstavljene u narednoj godini, a Peking je već predstavio raketni sistem koji bez ljudske pomoći prepoznaje i uništava mete.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na moguće opasne posledice takvog takmičenja sa naoružanjem.

Više od hiljadu imena iz sveta nauke i tehnologije, među kojima i čelnik Tesle Elon Musk i Stiven Hoking, potpisalo je otvoreno pismo kojim se apeluje na globalnu zabranu proizvodnje autonomnog naoružanja.

Naime, u pismu stoji kako “čovek još uvek nije spreman ovladati takvom vrstom naoružanja, koja bi mogla da se bori protiv svojih stvaraoca”.

Elon Musk je najavio osnivanje nevladine organizacije OpenAI, čiji je cilj “da razvije veštačku inteligenciju koja je u najboljem interesu za čovečanstvo”.

(telegraf.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pentagon zabrinut zbog nove tehnologije: Rusi i Kinezi prave robotizovanu vojsku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.