PLANIRATE DA DATE OTKAZ: Ove 4 stvari morate da znate pre toga

Advertisement

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Kat Bugard je danas nezavisni autor i blogerka, a za sajt themuse.com otkriva kako je odlučila da ode iz kompanije u kojoj je imala stalan posao, iako nije imala spremno drugo rešenje, i kakva je iskustva posle toga stekla

“Zašto odlazite? Kuda idete?”, upitao ju je šef.

“Želim da budem nezavisni autor, radiću samo to”, odgovorila mu je.

[adsenseyu5]

Htela je da mu objasni da je to nešto što je naprosto morala da uradi. “Razmišljala sam o tome veoma dugo i više nisam mogla da podnesem da to ostane samo misao. Htela sam da se pokrenem i stupim u akciju”, kaže ona.

Kao osoba koja voli sigurnost i predvidljivost, dan-danas ne zna šta ju je spopalo. I bez obzira na to što nije znala šta je čeka, ipak je dala otkaz, a ovo su lekcije koje je posle svega naučila.

1. Ne treba vam tuđe odobrenje

Kada bi ljudima rekla o svom planu da napusti posao i postane nezavisna, Kat Bugard je očajnički želela da dobije njihovu podršku. Umesto toga, ljudi su bili zapanjeni.

“Na kraju, to nije ni bilo važno”, kaže ona. “Ja sam ta koja je trebalo da ima dobar osećaj zbog odluke koju sam donela. I imala sam ga… U našoj je prirodi da, s vremena na vreme, tražimo potvrdu od drugih. Verujte mi: nije vam potrebna, barem ne toliko koliko mislite.”

2. Sve što nas plaši je uzbudljivo

U prvih nekoliko meseci nakon što je napustila posao s punim radnim vremenom, Kat Bugard je sedela za računarom i osećala se prilično bespomoćno. “Svaki dan je bio bitka za nalaženje posla i najmanje jedan korak u pravom smeru. Istovremeno, osećala sam uzbuđenje. Nisam imala pojma šta će uslediti, ali upravo me je to motivisalo i dalo mi optimizam”, kaže ona.

3. Ako ne probaš, nikad nećeš znati šta možeš

Čak i ako ne možete da kažete da ne volite svoj stalan posao, dovoljan razlog da odete je i činjenica da ga ne radite svim srcem. “Veliki deo mene je osećao da sam stvorena za takav život i takvu karijeru. Posao je bio predvidljiv, bila sam zadovoljna”, kaže ona, ali dodaje: “Kada premotam film, postigla sam stvari za koje nikada nisam verovala da mogu da postignem. Moji tekstovi su objavljivani na mestima za koja sam verovala da o njima mogu samo da maštam. Sarađivala sam s ljudima koji su za mene poznate ličnosti… Ništa od toga se ne bi desilo da sam ostala verna ‘sigurnom’ putu”, kaže ona.

[adsenseyu1]

4. Karijera nije ono što vas određuje

Svi smo mi skloni da sebe definišemo kroz poslovnu karijeru. Važno je, međutim, da budemo svesni da mi nismo isto što i naš posao – to je samo nešto čime se bavimo u životu.

“Kada sam napustila posao, stalno sam mislila da moram da pravdam svoju odluku i da obrazložim svaki detalj drugima, a sve kako bih sebi dala smisao i identitet”, kaže Kat Bugard.

Međutim, ispostavilo se da to nije potrebno. Ta silna potreba da sebe definišemo kroz karijeru jeste nešto što smo sami sebi nametnuli.

Kat Bugard kaže da napuštanje stalnog zaposlenja nedvosmisleno spada u odluke u njenom životu koje su je najviše plašile. “Ali, iako su mi kolena klecala, a dlanovi se znojili, drago mi je da sam to uradila. Do sada dobro funkcioniše, a usput sam mnogo toga naučila.

Prema tome, ako razmišljate da i sami napravite ovakav korak, nadam se da će vas ove lekcije ohrabriti i omogućiti vam da vidite svetlo na kraju tunela.”

(Skandalozno.rs/Blic.rs /Izvor:themuse.com/M. Anastasijević)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PLANIRATE DA DATE OTKAZ: Ove 4 stvari morate da znate pre toga"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.