Podsticaj vozačima: Ko menja dizelaša, dobije 2.000 evra

Obratite pažnju...

foto-ilustracija: pixabay.com

Nemački proizvođači automobila postigli su dogovor da više od pet miliona vozila u zemlji snabdeju unapređenim softverom za smanjenje emisije štetnih gasova.

Istovremeno su dogovorili da daju finansijske podsticaje vozačima da zamene starije modele automobila, saopštio je nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint.

Dobrint je rekao da će proizvođači “u narednim mesecima” opremiti oko 5,3 miliona vozila novim softverom sa ciljem smanjenja emisije azot-oksida za 25 do 30 odsto.

[adsenseyu5]

On je takođe rekao i da su se proizvođači saglasili da daju podsticaje vozačima da pre zamene starija vozila, a da će vlada dodatno uložiti oko 250 miliona evra u modernizaciju gradskih prevoza.

BMW je saopštio da će vlasnicima dizel vozila registrovanih pre 2009. ponuditi “ekološki bonus” do 2.000 evra ako zamene staro dizel vozilo novim električnim ili hibridnim modelom ili dizel vozilo koje zadovoljava sadašnje standarde.

[adsenseyu1]

Na “dizel samitu” u sredu su se okupili vodeći ministri i zvaničnici saveznih država kao i šefovi Folksvagena, Poršea, Audija, Mercedesa, BMW-a, Opela i Forda, usred zabrinutosti zbog moguće zabrane starijih dizel vozila u nekim gradovima kao i pitanja da li dizel tehnologija uopšte ima budućnost.

Folskvagen se nalazi pod lupom otkako je pre dve godine priznao da je u vozila stavljao softver koji je varao testove emisije štetnih gasova.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Podsticaj vozačima: Ko menja dizelaša, dobije 2.000 evra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.