Pogledajte ko se sve nalazi na novoj američkoj “crnoj listi”

Ilustracija

Ministarstvo finansija SAD objavilo je crnu listu od 946 strana na kojoj su imena i organizacije iz celog sveta.

Ove godine među nepoželjnima našli su se lider radikala Vojislav Šešelj, Mira Marković, Milorad Ulemek Legija, Frenki Simatović, a najviše imena je iz Republike Srpske. Nađe se i poneko ime i teroristička organizacija sa Kosova.

Iako je predstavljena kao nova “crna lista” nepoželjnih, stiče se utisak da na njoj nema novih imena. Pojedinci koji su označeni na ovoj listi, sumnjivi su za SAD uglavnom zbog krivičnih dela ratnih zločina, kriminala i terorizma tokom ratnih sukoba u BiH i na Kosovu.

[adsenseyu1]

Na listi su i pojedinci koji su nekada živeli u BiH, a sada su biznismeni u Srbiji Momčilo Mandić i Tomo Kovač te Dragan Spasojević.

Američka crna lista nepoželjnih, Foto: Treasury.govAmerička crna lista nepoželjnih, foto: Treasury.gov

Pored njih su i dalje  Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovićević, koja je nedavno izabrana za potpredsednicu Skupštine Republike Srpske, kao i Momčilo Krajišnik, Duško Sikirica, Stojan Župljanin, Milan Simić. Na listi je i Naser Keljmendi sa sinovima koji je u regionu označen kao vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa.

[adsenseyu1]

Na crnoj listi nepoželjnih organizacija našli su se i UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), koja se oružanim napadima na zvanične državne organe borila za nezavisnost Kosova i Metohije, kao i ANA (Albanska nacionalna armija), teroristička organizacija koja ima za cilj stvaranje Velike Albanije.

UČK na spisku nepoželjnih organizacija, Foto: Printscr Treasury.govUČK na spisku nepoželjnih organizacija, foto: Printscr Treasury.gov

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) sprovodi programe ekonomskih sankcija, uz blokiranje sredstava i restrikciju trgovine.

Zabranjene transakcije su trgovinske ili finansijske transakcije u kojima ne mogu da učestvuju osobe iz SAD, osim ako to OFAC ne odobri. Funkcija “crne liste” je periodično objavljivanje spiska fizičkih ili pravnih osoba kojim se zabranjuje ulazak u SAD ili zamrzavaju im se sredstava u zemlji.

Celokupnu “crnu listu” možete pogledati na ovom linku.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte ko se sve nalazi na novoj američkoj “crnoj listi”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.