Pokrenuta istraga: Potraga za “krticom” u Vladi Srbije!

premijer

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naložio je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da istraži ko odaje informacije sa sednica Vlade i prenosi odluke koje nose oznaku „strogo poverljivo“, saznaje Kurir.

Prvi čovek Nemanjine 11 odlučio se na to jer je uočeno da već izvesno vreme cure poverljivi državni podaci.

– Premijer Vučić je u više navrata ministrima na sednicama Vlade govorio da odluke kabineta, čak i one poverljive, dospevaju u javnost. On je na taj način indirektno upozoravao da se s tim prestane jer je to, najblaže rečeno, krajnje neodgovorno ponašanje, a može biti i rizično sa aspekta bezbednosti – kaže izvor Kurira i nastavlja da je zato odlučeno da se pronađe krtica u Vladi.

– Premijer Vučić je naložio ministru Stefanoviću da pronađe ko redovno odaje poverljive informacije – navodi naš sagovornik, što je za naš list potvrdilo više ministara s kojima smo razgovarali. Niko ipak nije bio spreman da pod imenom i prezimenom komentariše naša saznanja.

Stroge kazne

Prema Zakonu o tajnosti podataka, za odavanje tajnih podataka sledi kazna zatvora do 15 godina, zavisno od stepena tajnosti, a to su državna tajna, strogo poverljivo, poverljivo i interno.

Momir Stojanović, bivši direktor VBA, kaže da bi državni organi hitno morali da utvrde ko odaje tajne podatke sa sednica Vlade i da krivca krivično gone jer time se državi, kako ističe, osim narušavanja ugleda, može naneti nesaglediva bezbednosna, vojna i ekonomska šteta.

– Predstavnici Vlade mogu biti u vezi s tajkunima, kriminalnim strukturama, finansijskim lobijima, a zamislite da se podaci sa sednica daju službama država čiji se interes ne poklapa sa interesima Srbije. Nisu to podaci nekog vatrogasnog udruženja – kaže Stojanović i ističe da policija i BIA moraju da istraže preko koga cure informacije.

Čin veleizdaje

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije i bivši šef beogradske policije, kaže da je odavanje podataka ne samo krivično delo već i izdaja.

– Član Vlade to radi zbog novca, ili je ucenjen, ili i jedno i drugo. Kako god, nadležni organi bi morali da istraže sve okolnosti, ispitaju svakog ministra i kazne odgovorne – zaključuje Nicović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče nije želeo da govori na ovu temu, pošto do zaključenja ovog broja nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.

Kaznene odredbe

Prema zakonu neovlašćeno saopštavanje, predaja ili dostavljanje podataka ili dokumenta sa oznakom tajnosti koji su mu povereni ili do kojih je na drugi način došao, kažnjava se od tri meseca do 15 godina:

– „interno“ ili „poverljivo“ – zatvor od tri meseca do tri godine

– „strogo poverljivo“ – zatvor od šest meseci do pet godina

– „državna tajna“ – zatvor od jedne do 10 godina

– ako je isto učinjeno iz koristoljublja i korišćenjem tajnih podataka u inostranstvu, za vreme ratnog ili vanrednog stanja, učinilac će se kazniti zatvorom do 15 godina.

Šta kaže Zakon o tajnosti podataka

1. državna tajna, određuje se radi sprečavanja nastanka neotklonjive teške štete po interese RS

2. strogo poverljivo, određuje se radi sprečavanja nastanka teške štete po interese RS
3. poverljivo, određuje se radi sprečavanja nastanka štete po interese RS
4. interno, određuje se radi sprečavanja nastanka štete za rad, odnosno obavljanje zadataka i poslova organa javne vlasti koji ih je odredio
5. stepen tajnosti „državna tajna“ i „strogo poverljivo“ određuje Vlada, uz prethodno mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost
6. stepen tajnosti „poverljivo“ i „interno“ određuje Vlada na predlog nadležnog ministra.

(Skandalozno.rs, Kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pokrenuta istraga: Potraga za “krticom” u Vladi Srbije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.