POLITIČKI I EKONOMSKI INTERESI: Kadri Veselji predlaže suspenziju takse na 120 dana

Kosovo

Foto: Tanjug / MIRJANA MITROVIC

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji predložio je da taksa kosovske vlade na srpske i bosanskohercegovačke proizvode bude obustavljena na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili konkretni uslovi za njeno ukidanje.

Kadri Veselji je ovaj predlog objavio na svom profilu na Fejsbuku, navodeći da ga je predočio prošle nedelje i američkom ambasadoru Filipu Kosnetu, na sastanku kojem je prisustvovao i Ramuš Haradinaj.

Veselji upozorava da bi, u slučaju da u 120 dana ne bude radikalne promene u ponašanju Srbije i Bosne i Hercegovine, taksa bila vraćena, a automatski bi bile uvedene i druge mere uz puni reciprocitet.

„Verujem da je ovo razumna odluka koja čuva dostojanstvo zemlje, potvrđuje legitimnost odluke o 100 odsto poreza, ali i balansira veoma strateški interes Kosova, održavanje i intenziviranje odnosa sa našim glavnim partnerima, SAD i EU. Moj stav je da porez treba da ostane prava odluka Republike Kosovo, ali privremena suspenzija, u trajanju od samo 120 dana, treba da se sprovede kao mera poverenja prema SAD i EU“, naveo je Veselji

On navodi da dijalog kao proces može i treba da se odvija u obliku i rasporedu koji je definisan u skladu sa zapadnim partnerima.

„Međutim, konstruktivan pristup Kosova u ovom procesu ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo i služi kao korist za Srbiju na njenom putu ka EU, dok su građani Kosova i dalje izolovani, bez prava na kretanje u šengenskom području“, upozorava Veselji.

Ramuš Haradinaj poslao pismo glavnim zemljama EU: Ukidam takse Srbiji pod OVIM USLOVOM

Veselji navodi da ako dijalog ne rezultira sporazumima koji su prihvatljivi za Prištinu, kosovska vlada će vratiti 100 odsto poreza i preduzeti dodatne mere kako bi uspostavila puni reciprocitet i tako zaštitila svoje političke i ekonomske interese.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputnjiknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "POLITIČKI I EKONOMSKI INTERESI: Kadri Veselji predlaže suspenziju takse na 120 dana"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.