Ponovo na GLASANJE: RIK poništio IZBORE na ukupno biračkih 15 mesta

Glasanje

foto: Tanjug

U Skupštini Srbije u toku je sednica Republičke izborne komisije koja razmatra podnete prigovore. Izbori se za sada ponavljaju na ukupno 15 biračkih mesta.

Nakon odluke da se ponište izbori na dva biračka mesta u Vranju i Jagodini, RIK je odlučio da budu poništeni rezultati izbora na još 13 mesta – dva u Beogradu, pet u Nišu, na još po jednom u Vranju i Jagodini i po jednom u Užicu, Kladovu, Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima.

[adsenseyu1]

Za sada će izbori biti ponovljeni na ovim biračkim mestima:

 – Novi Beograd, biračko mesto 22

– Beograd, Palilula, biračko mesto 48,

– Vranje, biračko mesto 65,

– Opština Medijana u Nišu, biračko mesto 4

– Opština Palilula u Nišu, biračko mesto 28

– Opština Pantelej u Nišu, biračka mesta 13, 16, 23,

– Jagodina, biračko mesto 29,

– Vranje, biračko mesto 65

– Bačka Topola, biračko mesto 9

– Sremski Karlovci, biračko mesto 5

– Užice, biračko mesto 86

– Kladovo, biračko mesto 24

Predlog da se ponove izbori na Čukarici, biračkom mestu 59 je odbijen. Nova sednica očekuje oko 21 sat.

Ranije danas lideri opozicionih stranaka su otišli u RIK sa ciljem da provere glasačke listiće i zapisnike sa biračkih mesta.

Kako saznaje Blic, u četvrtak uveče u 20h neće biti proglašeni konačni rezutlati izbora, jer je pitanje šta će biti sa još 164 biračka mesta gde su primećene manje ili veće nepravilnosti.

Lider Dveri Boško Obradović izrazio je sumnju da je odlaganje RIK-a da analizira 164 biračka mesta namerno da bi se našao način da se pojedine opozicione liste spuste ispod cenzusa, a da se naprednjacima poveća broj poslanika.

On očekuje da će taj problem biti rešen u narednim satima kako bi se dobili konačno rezultati.

[adsenseyu1]

“Iz nepoznatih razloga RIK odlaže analizu ovih 164 biračkih mesta i naša opravdana sumnja je da se traži način kako da se izvrši manipulacija na tih 164 biračka mesta da bi se određene liste spustile ispod cenzusa i time pod Dontovom sistemu podigao broj narodnih poslanika koji pripadaju SNS-u”, rekao je Obradović.

Kritike na račun RIK-a stižu još od izborne noći i objavljivanja preliminarnih rezutlata izbora sa ozbiljnim zakašnjenjem.

Danas je Nova stranka Zorana Živkovića saopštila da traži hitnu ostavku predsednika RIK-a, a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića je iznela tvrdnje da RIK i SNS manipulišu zapisnicima i biračkim mestima.

Opozicija je jedinstvena u oceni da se namerno odugovlači sa proglašenjem konačnih rezultata izbora kako bi se liste koje su na ivici cenzusa, poput koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV, spustile ispod 5 odsto i ostavile van parlamenta.

Sa druge strane lider radikala Vojislav Šešelj optužuje RIK da se stavio u funkciju “izvršenja američke volje” da bi omogućio pomenutim listama da dobiju poslaničke mandate u Skupštini Srbije.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je i da naprednjaci traže uvid u izborni materijal uz ocene da se na RIK vrši pritisak.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ponovo na GLASANJE: RIK poništio IZBORE na ukupno biračkih 15 mesta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.