Poslednji pregledi spomenika “Pobednik” otkrili neke neverovatne detalje – FOTO/VIDEO

Pobednik – foto: pixabay.com

Ostala su još samo dva dana do dugo najavljivanog skidanja “Pobednika” i njegovog putovanja do Smedereva gde će, tokom četiri meseca, biti detaljno restauriran pre nego što bude vraćen na Beogradsku tvrđavu.

Skele su postavljene do samog vrha, a radnici su prethodnih dana vršili poslednje preglede figure.

Na samoj bronzanoj figuri vidljiva su brojna oštećenja i rupe od gelera, njih čak 30, najvećim delom sa prednje strane (13). Kako su istakli iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ona su uglavnom nastala tokom Drugog svetskog rata.

Poslednji pregledi otkrili su i neke neverovatne detalje. Od toga da je samo jednom sajlom, koja mu je provučena kroz noge, bio osiguran za postolje, do toga da se u samoj figuri nalazio ni manje ni više nego – osinjak!

Ukoliko sve bude kako je planirano, ovaj simbol prestonice će u četvrtak biti spušten, a potom izložen na Carigradskom drumu uz direktan prenos, nakon čega će specijalnim vozilom biti prebačen u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo.

Podsetimo, skidanje je zakazano za 11.00, dok će Beograđani moći da ga vide izbliza od 13.00 do 15.00.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Poslednji pregledi spomenika “Pobednik” otkrili neke neverovatne detalje – FOTO/VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.