Postoji teoretska mogućnost: Radovan KARADŽIĆ može da služi kaznu u SRBIJI?

Advertisement

Presuda

foto: Tanjug/AP/ICTY

Teoretski postoji mogućnost da Radovan Karadžić služi kaznu i u Srbiji jer on nije njen državljanin, preneo je Sputnjik.

Srbija može da potpiše ugovor o prihvatanju osuđenika iz Tribunala na odsluženje kazne samo sa Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje su osnivač tog suda.

– Karadžić nije državljanin Srbije, pa bi Srbija mogla da konkuriše da on izdržava kaznu ovde – rekao je za Sputnjik Dragoljub Ognjanović, haški advokat.

On je dodao da je teško poverovati da bi tako nešto bilo odobreno, ali, kako kaže, u nekom trenutku, kad taj sud bude okončao svoj rad, tada bi Srbija trebalo da preduzme sve aktivnosti u tom pravcu.

– Presuda Karadžiću još nije pravosnažna, a dok to ne postane, moglo bi da prođe i više od godinu dana – naglasio je on.

Ognjanović je dodao da, prema proceduri u Haškom tribunalu, komisija, procenjujući kapacitete u državama s kojima Tribunal, posredstvom UN, ima potpisane ugovore odlučuje o tome ko, gde, u kojem zatvoru koje države izdržava kaznu.

– To je nešto što se čuva u strogoj tajnosti i što se zna tek onog trenutka kad se obelodani odluka o tome gde će osuđenik izdržavati kaznu. Na tu odluku niko ne može da utiče.

Vrlo često i do samog trenutka odlaska ni sam osuđenik ne zna ništa – naveo je Ognjanović.

(Kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Postoji teoretska mogućnost: Radovan KARADŽIĆ može da služi kaznu u SRBIJI?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.