Potraga za teroristima u Parizu: Novi vatreni okršaj, ranjen policajac! – VIDEO

Potera

Francuska policija saopštila je da se predao Hamid Murad, 18-godišnji muškarackoji se smatra jednim od trojice osumnjičenih za napad na satirični časopis “Šarli Ebdo”.

Potraga za drugom dvojicom osumnjičenih, braćom Šerifom i Saidom Kuačijem, i dalje se nastavlja. U međuvremenu je jutros došlo do nove pucnjave u južnom predgrađu Pariza.

Murad se, prema pisanju francuskih medija, predao nakon što je video svoje ime na društvenim medijima. Portparolka tužilaštva nije precizirala kakve su njegove veze sa braćom Kuači. Bi-Bi-Si prenosi da Murad ima alibi za napad, jer je u to vreme bio u školi.

Za drugom dvojicom napadača i dalje se traga, a policija je saopštila da su braća Kuači naoružana i opasna.

Policija je objavila i fotografije dvojice begunaca, a zamenik gradonačelnika Pariza Patrik Klugman rekao je da su obojica u ranim tridesetim godinama.

[adsenseyu1]

Bi-Bi-Si je javio da je jutros došlo do pucnjave u južnom delu Pariza i da je tom prilikom povrešene su dve osobe, od kojih je je jedan policajac. Jedna osoba je tada uhapšena.

Ovaj slučaj još uvek nije zvanično doveden u vezu s napadom na magazin “Šarli ebdo”.

“Figaro” je preneo reči svedoka ove pucnjave:

“Gijoma Tomasa, 19-godišnjeg studenta koji živi u Malakofu, jutros je probudila pucnjava. Njegov stan nalazi se 50m od raskršća avenija Pjer Brosolet i bulevara Gabrijela Perija, gde se pucnjava desila.

– Probudila su me tri pucnja. Onda sam čuo da neko viče: “Drži ih!”, a onda još jedan rafal.

Polcija je blokirala ceo ovaj kvart i legitimiše sve prolaznike, prenosi “Gardijan”.

Specijalci tokom akcije u Remsu

Francuski premijer Manual Vals rekao je za Francuski radio da je tokom noći uhapšeno “nekoliko osoba” tokom potrage za napadačima na magazin “Šarli Ebdo”. Vals je potvrdio da su dvojica osumnjičenih već bili poznati policiji i da su “bez sumnje” bili praćeni pre napada.

Bi-Bi-Si je preneo da je tokom noći uhapšeno ukupno sedam osoba, a svi su prijatelji ili članovi porodice odbeglih osumnjičenih napadača.

Inače, sinoć su mediji na zapadu bili preplavljeni kontradiktornim informacijama o sudbini napadača koji su pobegli neposredno nakon što su izvršili stravičan napad na redakciju satiričnog magazina “Šarli Ebdo”, kada su ubili 12 osoba.

Akcija u Remsu: Svetske medije preplavile su kontradiktorne infomacije o sudbini osumnjičenih napadača

Ubice su bile veoma metodične, i u tome su toliko bile dobre da ih je jedan očevidac prvo pobrkao sa elitnom antiterorističkom jedinicom.

Prema tvrdnjama nekih medija, sva trojica napadača prošla su obuku Al Kaide u Jemenu. Jedan od njih je navodno već bio pod istragom zbog terorizma, pa se u javnosti postavilo pitanje zašto više nije učinjeno da bi se napad sprečio.

[adsenseyu1]

Američka televizija NBC njuz javila je da je jedan od napadača ubijen u policijskoj akciji, dok su druga dvojica uhapšena, ali uskoro je policija izašla sa sasvim drugačijim informacijama.

 

“Gardijan” ukazuje da je nejasna situacija što se tiče prirode i značaja policijske akcije u Remsu. Na francuskoj televiziji vide se snimci antiterorističkih jedinica koje su opkolile stan u ovom gradu, a neki policajci su viđeni kako napuštaju stambeni blok.

U napadu tri maskirana muškarca, naoružana kalašnjikovima, na redakciju “Šarlija Ebdoa” ubijeno je 12 ljudi, a masakr je izvršen zbog karikatura proroka Muhameda.

Kako navodi NBC njuz, dok su ulazili u zgradu nedeljnika, prvo su ubili domara, potom su upali u redakciju dok je u toku bio kolegijum i ubili osmoro novinara, uključujući Stefana Šarbonijea, glavnog urednika, i kolumnistu i ekonomistu Banke Fracuske Bernara Maria. Potom su ubijeni i jedan gost lista i radnik obezbeđenja, a drugog policajca napadači su ubili dok su bežali.

(Skandalozno.rs, Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Potraga za teroristima u Parizu: Novi vatreni okršaj, ranjen policajac! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.