Povezuju se Užice i Bajina Bašta: Kopa se tunel ispod Kadinjače

Novi put

foto-ilustracija: pixabay.com

Predsednici Užica i Bajine Bašte potpisali su ugovor o izradi Idejnog projekta i Plana detaljne regulacije za tunel ispod Kadinjače.

Vrednost izrade Idejnog projekta i Plana detaljne regulacije je oko 26 miliona dinara gde najveći deo finansira Ministarstvo privrede sa oko 18,5 miliona dinara, dok je učešće opštine Bajina Bašta oko 6 i grada Užica oko 1,3 miliona dinara.

[adsenseyu5]

Rok za izradu projektne dokumentacije je 300 dana, ali se nadamo da će Institut za puteve uspeti za dosta kraće vreme da završi ovaj posao“, istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da će Grad Užice zajedno sa Opštinom Bajina Bašta i Putevima Srbije pokušati da po izradi projektne dokumentacije, u što kraćem periodu obezbede sredstva za njegovu realizaciju, navodi se na sajtu Grada Užica.

Završen NAJDUŽI tunel na svetu: Dugačak je preko 57 km, a koštao 11 milijardi evra! – VIDEO

„Ovaj projekat je veoma značajan za grad Užice ne samo iz razloga što se Užice otvara u tom pravcu, prema bratskoj opštini Bajina Bašta i istočnoj Bosni i Republici Srpskoj, već je bitno i zbog toga jer se nadamo da ćemo izgradnjom ovog tunela ponovo početi da pričamo o izgradnji obilaznice oko Grada Užica”, izjavio je Petković.

Tunel, koji će se nalaziti na međi Bajine Bašte i Užica, trebalo bi da skrati put između dva grada za šest kilometara, vremenski za 15-20 minuta pošto je projektovana brzina prolaska vozila kroz ovaj objekat 80 kilometara na čas. Njime će se izbeći i niz rizičnih lakat krivina ispod Kadinjače koje snegovi znaju da učine teško prohodnim.

Tunel će biti dug 1.344 metra i uz njega bi se gradila dva mosta – jedan dužine 225, drugi 62 metra. Ulaz u iz pravca Bajine Bašte, računajući i pristupni put, bio bi u ataru sela Zaglavak, dok bi izlaz bio u Volujačkom polju na teritoriji Užica. 

Prolaz ispod brda mimoići će deo brda na kome se nalazi spomen-kompleks posvećen borcima Radničkog bataljona.

Projekat obilaznice u koji je Vlada Srbije uložila do sada oko 3 miliona evra, a koji je stao sa realizacijom pre 10-tak godina, je veoma zahtevan projekat, vredan oko 20 miliona evra ali verujemo da ćemo zajedno sa ovim tunelom i izgradnjom Koridora 11 do Požege i njegovim nastavkom prema Višegradu praktično rešiti sve ključne saobraćajne probleme grada Užica, rekao je Petković.

[adsenseyu1]

„Ovo je veliki dan za opštinu Bajina Bašta, nastavak započetog posla iz 2014. godine kada smo od delegacije EU u Srbiji dobili sredstva za finansiranje Idejnog rešenja i Generalnog projekta. Ovde je u bukvalnom smislu u pitanju opstanak Bajine Bašte i mi ćemo izgradnjom tunela ispod Kadinjače i obilaznice oko Užica imati brzu vezu sa autoputem odnosno Koridorom 11 i u ovom trenutku nam je veoma bitno da Bajina Bašta postane predgrađe Užica, da Užičani mogu da izađu na Drinu i da se Podrinje otvori za Srbiju“ istakao je predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Povezuju se Užice i Bajina Bašta: Kopa se tunel ispod Kadinjače"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.