Povratak u velikom stilu: Vojska Kipra kupila borbene sisteme iz Srbije

Haubica Nora B-52 – foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane/ Darimir Banda

Republika Kipar će 1. oktobra, povodom svog dana nezavisnosti, organizovati u Nikoziji veliku vojnu paradu, na kojoj će prvi put u jednoj zemlji članici EU biti predstavljene srpske samohodne haubice “nora B-52” i specijalna oklopna vozila “miloš”!

Ova ostrvska zemlja jedina je zapadna država koja je kupila oružje i vojnu opremu proizvedene u Srbiji.

Biser namenske industrije

Prva baterija od šest samohodnih haubica “nora B-52” već je isporučena Kipru, a u toku je obuka kiparskih vojnika za upravljanje ovim artiljerijskim oružjem. Inače, ugovor između kompanije “Jugoimport SDPR“, koja proizvodi “noru” i “miloša“, i oružanih snaga Kipra predviđa izvoz ukupno četiri baterije, odnosno 24 “nore” i osam lakih oklopnih vozila “miloš”, koja služe za artiljerijsko izviđanje, osmatranje i komandovanje.

Komentarišući ova saznanja, vojno-politički komentator i novoimenovani ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski kaže da “nora” spada među pet najboljih samohodnih haubica u svetu i da je biser naše namenske industrije.

– To je najsloženiji i najkomplikovaniji borbeni sistem koji je ikada proizveden u Srbiji. Zbog toga je jako značajno što je jedna država članica EU kupila od nas ovo oružje i time možda utrla put nekim drugim zemljama da takođe kupe “noru” – kaže Lazanski, podvlačeći da je posao sa Kiprom vredan više od 40 miliona evra.

Oklopno vozilo “Miloš” – foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

– Vojna industrija Srbije je privredna grana u kojoj se najbrže okreće novac, odnosno uloženo se najbrže vraća. Srbija je do sada izvezla “nore” u Mjanmar, Bangladeš, Keniju, a sada i na Kipar, i nadam se da će ovaj ugovor otvoriti vrata novim tržištima – zaključuje Lazanski.

S njim je saglasan i vojni analitičar Vlade Radulović, koji smatra da se prodajom jednog složenog borbenog sistema kakav je “nora” zemlji članici EU Srbija u velikom stilu vraća na zapadno tržište.

(Skandalozno.rs, Izvor: informer.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Povratak u velikom stilu: Vojska Kipra kupila borbene sisteme iz Srbije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.