PRAVOSNAŽNO: Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju

Presuda

Radovan Karadžić – foto: Tanjug/AP/ICTY

Radovan Karadžić osuđen je pravosnažno na doživotnu robiju za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, odlučilo je žalbeno veće u Hagu u drugostepenom postupku.

Ovim je povećana kazna od 40 godina kojom je osuđen prvostepeno 2016. godine. Kriv za Srebrenicu, Sarajevo, odbijene sve žalbe Karadžića.

“Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična”, rekao je u obrazloženju odluke predsednik Žalbenog veća sudija Van Josen iz Danske.

On je dodao da je pretresno veće pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

Karadžić je ponovo osuđen za 10 od 11 tačaka optužnice.

Predsednici udruženja Majke Srebrenice pozlilo u sudu tokom izricanja kazne.

Uvažena žalba Kancelarije tužioca da je prvostepeno veće pogrešno procenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića. Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ imao pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu posle 26,6 godina, odnosno, nakon dve trećine kazne od 40 godina.

Reporteri svedoče da je izricanje presude dočekano aplauzom iz galerije, ali nekima je i pozlilo. Čuli su se i zvižduci.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "PRAVOSNAŽNO: Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.