PREBROJAVANJE: Da li u Srbiju konačno stiže zakon o POREKLU IMOVINE?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Ispitivanje imovine pet godina unazad i višestruko uvećani porezi za one kod kojih se utvrdi nesrazmera između načina života i prihoda, neke su od novina predviđene nacrtom radne verzije, sada već desetlećima obećavanog zakona o poreklu imovine, saznaje “Blic”.

Nacrt predlaže da se imovina unakrsno ispituje, i tako se uporedi stvarno stanje stvari sa prijavljenim porezom. Međutim, tek će primena pokazati hoće li ovo biti propis od koga će se svi plašiti, ili samo još jedno slovo na papiru.

[adsenseyu5]

“Besni” automobili, a cene povlašćene

Na osnovu unakrsnog ispitivanja imovine, trebalo bi da se proceni da li porez koji neko plaća odgovara njegovom stilu života, jer se nemali broj puta dešavalo da, ilustracije radi, roditelji koji, recimo, voze “besne” i skupe automobile, plaćaju povlašćenu cenu za decu u obdaništu.

Ili, kako je svojevremeno objasnio bivši premijer a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to je zakon da “onaj ko ima poršea, ne može državi da prijavi da živi na minimalcu od 22.000 dinara”.

Osim toga, ovo bi trebalo da bude i put da se sazna da li je nečija imovina stečena na legalan način.

Kako saznajemo, meta ovog zakona biće svi, ali pre svega oni koji su imovinu i određena dobra stekli volšebno, odjednom, netransparentno, sumnjivo… Radna grupa koja se bavi izradom ovog zakona postoji već neko vreme i u njoj su, pored predstavnika Ministarstva pravde, predstavnici Ministarstva finansija.

– Oni su tu zbog Poreske uprave, kojoj će pripasti ogroman deo posla, koja će i donositi rešenja. Možda će se čak u njoj formirati posebna jedinica koja će se baviti samo ovim poslom – priča naš izvor.

Međutim, kada će se zakon naći pred vladom, odnosno pred Skupštinom Srbije, i kada će početi njegova primena, i dalje je nepoznanica.

Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu pravde, izrada Nacrta zakona o poreklu imovine je u završnoj fazi i očekuje se da će uskoro biti otvorena i javna rasprava o ovom predlogu.

[adsenseyu1]

Borba protiv “sive ekonomije”

– Cilj je da se dobije kvalitetan i primenljiv tekst zakona, koji će značajno unaprediti borbu protiv “sive ekonomije” i uticati na smanjenje nezakonitih radnji u vezi sa poreskim obavezama, bilo pravnih lica, bilo građana – navode u ovom ministarstvu.

Kako navode, nakon izrade Nacrta, sledi javna rasprava i usaglašavanje sugestija i kritika, zatim izrada konačne verzije Nacrta koji se šalje Vladi Srbije, koja ga kao predlog zakona šalje Narodnoj skupštini na usvajanje.

Imamo sličan zakon

Međutim, čini se da su brojne stvari u vezi sa ovim zakonom već u startu sporne. Kako za “Blic” objašnjava Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, Srbija već poseduje Zakon o poreskoj administraciji koji omogućava unakrsno proveravanje imovine, odnosno sve ono što se govori da bi zakon o poreklu imovine trebalo da omogući.

– Međutim, nikada nismo saznali za rezultate primene tog već postojećeg zakona. Sve ovo deluje kao da se otvara priča da bi se neko obračunavao sa nekim. Takođe, ni u jednom strateškom dokumentu kod nas se ovaj zakon ne pominje – kaže on.

Kako navodi, svojevremeno je iz krivičnog zakona ubačeno, a nakon toga i izbačeno, krivično delo nezakonitog bogaćenja, što je mogao da bude kvalitetan mehanizam u pravcu procesuiranja onih koji ne mogu da dokažu poreklo svoje imovine.

[adsenseyu5]

Sredstvo za obračun?

– Nejasno je i na koga bi mogao da se odnosi ovaj zakon i kako bi se primenjivao. On može da bude i sredstvo za obračun sa ljudima koji nisu na javnoj funkciji, a imaju novca. Kako se o njemu ovako priča, izgleda kao propaganda – objašnjava Minić.

Na pitanje da li je pet godina dovoljan periodu u okviru koga treba proveravati imovinu, on navodi da “bilo ko može da kaže da je pre 20 godina imao keš u kući”, i da mu niko ne može ništa.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je krajem prošle godine, da bi ovaj zakon mogao da počne da se primenjuje krajem 2017. godine. Međutim, tek će se videti da li će to zaista tako i biti, s obzirom na to da donošenje zakona o poreklu imovine bezmalo traje 15 godina!

Osim ove, i prethodna vlada najavljivala je ovaj dokument, a sam Vučić ga je pominjao još u decembru 2012. godine, a i nakon toga u nekoliko navrata.

Ništa ažurnije nisu bile ni prethodne vlade, a koliko je cela priča o njemu paradoksalna svedoči i podatak da se o potrebi donošenja ovog zakona govorilo još 2001. godine, a inicijator je bio član prvog sastava Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Gotovo da nema političara u Srbiji koji nije govorio o neophodnosti donošenja ovakvog zakona, ali nikada nije bilo i političke volje da se i realizuje.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/Lana Gedošević)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PREBROJAVANJE: Da li u Srbiju konačno stiže zakon o POREKLU IMOVINE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.