Predlog: Svaki građanin Srbije biće potencijalni davalac organa, osim ako…

Čudo

foto-ilustracija: pixabay.com

Ukoliko bude usvojen Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa koji je stigao u Skupštinu, svaki građanin Srbije biće potencijalni davalac organa, ukoliko se tome izričito ne usprotivi tokom života, piše Politika.

Organi umrlog mogu se uzeti radi presađivanja ukoliko se punoletni poslovno sposobni davalac tome nije usmeno ili u pismenom obliku za života usprotivio, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete umrlog, predviđa se predlogom zakona koji je u parlament stigao 11. maja.

Pretpostavljena saglasnost, za čije se uvođenje zalagao dobar deo stručne javnosti, svakako je najvažnija izmena koju predviđa ovaj predlog zakona.

Profesor Miljko Ristić, koordinator Ministarstva zdravlja zadužen za transplantaciju srca, izjavio je za Politiku da je reč o odličnom predlogu, barem kada je u pitanju pretpostavljena saglasnost.

U obrazloženju ovog predloga zakona navedeno je da je postupak davanja pristanka za presađivanje organa pojednostavljen i na taj način su izbegnuti nepotrebni finansijski troškovi vođenja registra.

Ukoliko ovaj pravni akt bude usvojen, dobićemo i prvog inspektora za biomedicinu, koji će biti zadužen za nadzor nad obavljanjem poslova zdravstvenih ustanova koje se bave presađivanjem organa, prenose Agencije.

Stručnjaci u Srbiji se nadaju da će novi zakon o transplantaciji popraviti situaciju u ovoj oblasti i da će stvari početi da se menjaju. Tekst zakona je napisan po ugledu na zemlje koje imaju 30 donora na milion stanovnika i po ugledu na zemlje čije stanovništvo shvata da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo donor.

VIŠE OD 800 LJUDI U SRBIJI ČEKA NA TRANSPLANTACIJU

Na transplantaciju organa u Srbiji i dalje čeka veliki broj ljudi. Za 770 pacijenata jedini spas je novi bubreg, dok na jetru čeka 38 ljudi. Samo na transplantaciju srca čeka oko 40 ljudi, prenosi “Blic”.

Međutim, najveći problem u ovoj oblasti je nedostatak donora, jer se u Srbiji trenutno beleži šest donora na milion stanovnika, za razliku od zemalja bivše Jugoslavije koje su članice organizacije “Evrotransplant” i koje imaju od 25 do 30 u Sloveniji, a u Hrvatskoj i preko 40 donora.

Broj presađenih organa u Srbiji broji od 12 u 2014. godini, do 40 u 2017. godini.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predlog: Svaki građanin Srbije biće potencijalni davalac organa, osim ako…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.