PREDSEDNICA HRVATSKE PO UGLEDU NA VUČIĆA: Kolinda podržala rešavanje sudbine NESTALIH SRBA na području Hrvatske

Advertisement

O presudi Šešelju...

Kolinda Grabar Kitarović –
foto: Rojters

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u razgovoru s predstavnicima udruženja nestalih iz Srbije izrazila “snažnu podršku” u rešavanju tog pitanja i izrazila uverenje da će dijalog omogućiti pozitivan iskorak.

Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar-Kitarović istakla je snažnu podršku Republike Hrvatske i ustrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja, saopštio je kabinet hrvatske predsednice.

Ona je rekla da je to prvenstveno humanitarno pitanje i da veruje da će dijalog omogućiti “pozitivan iskorak”.

Advertisement

Predsednica Hrvatske je na sastanku obaveštena o dosadašnjim aktivnostima i naporima udruženja u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

U razgovoru je, kako je navedeno, naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak da bi se neizvesnost porodica privela svom kraju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izvestio je o dosad učinjenom kao i naznačio spremnost kontinuirane saradnje po pitanjima koja su istakli predstavnici udruženja nestalih, navedeno je u saopštenju.

Današnji sastanak je dogovoren tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

DA LI RUSI SPREMAJU NEKO IZNENAĐENJE? Putin u Kremlju primio ministre odbrane 10 zemalja

Na sastanku čija je glavna tema bila pitanje rešavanje sudbine nestalih osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata, bili su i predstavnici ministarstva spoljnih i evropskih poslova, branitelja i predstavnici sigurnosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, kao i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Hrvatska predsednica primila je udruženja nestalih iz Srbije nekoliko dana pošto je Vučić u Beograd razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih branitelja.

Vučić je tada članovima porodica nestalih tokom rata u Hrvatskoj rekao da će “državni organi Srbije učiniti sve da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihovih sudbina”.

U Hrvatskoj se još traga za 1.945 nestalih i smrtno stradalih tokom rata.

Advertisement

(Skandalozno.rs/Izvor: beta)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "PREDSEDNICA HRVATSKE PO UGLEDU NA VUČIĆA: Kolinda podržala rešavanje sudbine NESTALIH SRBA na području Hrvatske"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.