PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE OTKRIO U PISMU: Ovo je datum ULASKA SRBIJE u EU!?

čanak

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU o strategiji širenja EU.

Portal “Juropijen vestern Balkans” navodi da je u tom pismu Junker najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

Portal “Juropijen vestern Balkans” navodi da se u Junkerovom pismu upućenom juče, u jednom od deset prioriteta u okviru “plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU“, pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji, čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

[adsenseyu5]

Kako je navedeno, “Poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona“.

Pored govora “O stanju Unije”, predsednik Junker je zajedno sa prvim potpredsednikom Fransom Timermansom poslao i pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta, koje sadrži detaljno navedene aktivnosti koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Svake godine u septembru predsednik Evropske komisije govori o stanju Unije pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Objavljen snimak: Ruske krstareće rakete „kalibar“ prave pakao u Siriji – VIDEO

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsednik šalje pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno “Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije” iz 2010. godine

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:b92.net, agencije)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE OTKRIO U PISMU: Ovo je datum ULASKA SRBIJE u EU!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.