Predsednik Evropskog saveta Donald TUSK: Amerika pod TRAMPOM je pretnja za Evropsku uniju!

Intervju

foto: AP/Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da su “SAD pod (novim predsednikom Donaldom) Trampom jedna od spoljašnjih pretnji za Evropsku uniju kao i Kina, Rusija i radikalni islam.

[adsenseyu5]

Tusk je dodao da EU mora da preduzme “spektakularne korake” da bi izbegla raspad.

Ako bi oni izostali, podeljena Evropa postaće zavisna od SAD, Kine i Rusije, dodao je predsednik Evropskog saveta.

Evropska unija može da ima koristi od Trampove tržišne strategije i da ojača svoje ekonomske veze širom sverta, kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Talinu, prestonici Estonije, gde prisustvuje sastanku s liderima tri Baltičke države.

[adsenseyu1]

Njegov govor u Talinu je sažetak “otvorenog pisma” koji Tusk napisao liderima EU. Poljski diplomata Tusk uveren je da je EU suočena s pretnjom od presedana još od 1957, kad je potpisan dokument Rimski ugovori, temelj Evropske ekonomske zajednice, preteče Evropske unije.

“Prvi put u našoj istoriji, u rastućem multipolarizmu u svetu, mnogi otvoreno postaju antievropljani, ili makar evroskeptici. Posebno promene u Vašingtonu stavljaju Evorpsku uniju u tešku situaciju, s novom administracijom koja izgleda želi da stavi pod znak pitanja 70 godina američke međunarodne politike”, napisao je Tusk između ostalog u pismu. On je dodao da se EU bori i s domaćim nacionalizmom, “nacional egoizmom” i rastućim sumnjama u “fundamentalne vrednosti liberalne demokratije”, i upozorio da raspad EU ne bi doneo nikakvo dobro.

[adsenseyu1]

“Dezintegracija Evropske unije neće dovesti do uspostavljanja nekog mitskog, punog suvereniteta njenih država članica, nego do njihove realne i faktičke zavisnosti od velikih supersila: SAD, Rusije i Kine… Samo ujedinjeni možemo da budemo istinski nezavisni”, dodao je on.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: rt.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Evropskog saveta Donald TUSK: Amerika pod TRAMPOM je pretnja za Evropsku uniju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.