Predsednik Francuske udario “šamar” Srbiji: Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu!

Francuska

Emanuel Makron – foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme.

Francuski predsednik je, pred Evropskim parlamentom u Strazburu, rekao da se mora osigurati približavanje Zapadnog Balkana Evropi.

– Moramo da se pobrinemo da im pružimo perpektivu, da ih povežemo sa Evropom i to je suštinski prioritet – izjavio je Makron, javlja izveštač Tanjuga.

Makron je u svom govoru pred evropskim poslanicima upozorio da postoji geopolitički rizik zbog mogućeg okretanja Zapadnog Balkana Rusiji ili Turskoj, ali i zbog mogućeg “survavanja regona” u međusobne podele.

– Na Balkanu, mislim da pratimo dva puta. Pre svega, moramo biti pragmatični. Moja prva tačka je da moramo osigurati da se Balkan približi Evropi. Budući da postoji geopolitički rizik tačno ispred nas, ako bi Zapadni Balkan kretao prema Turskoj, prema Rusiji, to bi bio rizik ili ako bi se survali u međusobne podele. Zato moramo da se pobrinemo da im pružimo perspektivu, da ih povežemo sa Evropom i to je suštinski projekat – poručio je Makron.

Predsednik Francuske je rekao i da Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme.

Američka agencija AP je u ranijem izveštaju, u prvi plan istakla upravo tu Makronovu rezervu – “da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu “usidrene” na evropskom projektu, ali da sada nije vreme da se bilo koja nova članica primi”.

Dodao je i da će moći da zastupa proširenje samo kada bude došlo do dublje reforme same Evrope.

– Ne želim da se Balkan okreće prema Turskoj, kao ni prema Rusiji, ali podjednako ne želim da Evropa ima problema u funkcionisanju sa 28 ili sutra sa 27 država članica. Možda ćemo za nekoliko godina nastaviti sa 30, 32 članice pod istim pravilima, a to jednostavno nije prihvatljivo – zaključio je Makron.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Francuske udario “šamar” Srbiji: Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.