Predsednik VUČIĆ, ekskluzivno: Evo o čemu sa pričao sa Donaldom TRAMPOM!

Susret

foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za Kurir otkriva o čemu je razgovarao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i Francuske Emanuelom Makronom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i da je dobio čvrsta uveravanja da će obojica posetiti Srbiju.

– Veoma sam zadovoljan razgovorima s predsednicima Amerike i Francuske koje sam vodio ovde u Njujorku. Oba razgovora su bila veoma srdačna, obojica predsednika će doći u Srbiju. To, uveravam vas, nije bilo uobičajeno i kurtoazno ćaskanje, već je s ozbiljnom namerom rečeno da će posetiti našu zemlju – rekao je Vučić koji se nalazio na Blumbergovom biznis forumu u trenutku kad smo ga pozvali.

[adsenseyu5]

Kažete da nije bilo kurtoazno. Ali kada vremenski može da se očekuje poseta Trampa Srbiji? U toku ove godine, sledeće?

– Mislim da je realno da to bude sledeće godine. Predsednik Tramp mi je tri ili četiri puta pružio ruku kada smo pričali o poseti, onda mi je dodatno pružio ruku i rekao da je dogovoreno. Razgovori sa njima su bili srdačni i ja sam im objasnio zašto je važno da posete Srbiju.

Zbog čega je važno?

– Zbog reformi koje sprovodimo i činjenice da američki predsednici mnogo godina nisu dolazili. Zato što je Srbija jedna od retkih zemalja čiji je narod ozbiljno podržavao izbor predsednika Trampa, kao i zbog svih ostalih napora za očuvanje stabilnosti u regionu. Predsedniku Trampu sam rekao da bi ga narod u Srbiji veoma dobro dočekao i on je to prihvatio i dobro razumeo.

Kakav je utisak Tramp ostavio na vas?

– Uspeo sam, čini mi se, da ga nešto duže zadržim u razgovoru nego ostali. Pitao me je da li sam igrao košarku, da li se danas pomalo bavim košarkom, na šta sam ja rekao da sam i nizak i fizički slab za sve one koji se danas time bave, ali da sam nekada bezuspešno pokušavao. Mislim da je veoma važno, i to će biti glavna tema mog govora u Ujedinjenim nacijama, da mi kao mala zemlja, teritorijalno i po broju stanovnika, ne budemo na radaru sukoba, već da budemo zemlja koja prihvata svet i koju svet prihvata. Uveren sam da smo to uspeli. Moram da kažem da sam veoma počastvovan, ne zbog sebe nego zbog Srbije, što su sa mnom razgovarali i predsednik Tramp, a posebno predsednik Francuske Makron, koji je sve znao o našoj zemlji i pohvalio naše reforme.

[adsenseyu1]

Koliko su ovakvi, neformalni susreti na velikim skupovima važni za spoljnopolitičku poziciju Srbije?

– To je veoma važno, da bismo zemlju pozicionirali kao progresivnu, kao nekoga ko sarađuje sa svetom i ko želi da privuče investicije da bismo se izborili za bolju budućnost i bolji život pre svega običnih ljudi, srednje klase, siromašnih ljudi u Srbiji. Bez političke stabilnosti, novih investicija, digitalizacije, unapređenja sistema mi nećemo imati šansu. Zato mislim da je ovo veoma, veoma važno.

[adsenseyu5]

Sa Melenijom sam se odlično razumeo

Sa Melanijom Tramp je, naveo je srpski predsednik, razgovarao na mešavini srpskog i slovenačkog, tako da su se “odlično razumeli”.

– Ona se trudila na slovenačkom, pomalo na srpskom, a ja najveći deo na srpskom i pomalo na slovenačkom, ono malo što znam na tom jeziku – ukazao je Vučić i primetio da je bio lepo primljen.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Sandra Mališić)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Predsednik VUČIĆ, ekskluzivno: Evo o čemu sa pričao sa Donaldom TRAMPOM!"

  1. Je li tamo neka velika promaja

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.