Predsednik Vučić: Želimo da kupimo oružje od Rusije

Susret

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić – foto: AP

Srbija je na evropskom putu, ali nema nameru da se pridruži NATO, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Tass uoči posete Moskvi, a istovremeno je rekao da Srbija planira da kupi najmanje šest ruskih vojnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane.

– Srbija je na evropskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu je u tome što Srbija ne želi da se pridruži NATO. Mi smo izabrali put vojne neutralnosti i ja sam to nedavno rekao liderima država članica NATO. Mi to ne krijemo – izjavio je Vučić u danas objavljenom intervjuu, koji je ruskoj agenciji dao u Beogradu.

[adsenseyu5]

Predsednik Srbije je, takođe, naveo da je pre 10 dana bio u sedištu NATO u Briselu i da je 29 lidera država članica Alijanse informisao da naša zemlja nema nameru da se pridruži tom savezu.

– Srbija će održati svoju vojnu neutralnost. To je bila politika Srbije i tako će biti i dalje – istakao je Vučić.

foto: Tanjug/AP

On je, u intervjuu ruskoj agenciji Tass, podsetio da je Srbija dobila šest ruskih vojnih aviona MiG-29, koji su podvrgnuti procesu modernizacije, izrazivši očekivanje da će oni biti u punoj operativnoj gotovosti u roku od nekoliko meseci.

– Uz to, želimo da kupimo oružje – najmanje šest vojnih transportnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane – rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija nezavisna i vojno neutralna zemlja, te da stoga mora biti snažna u vojnom pogledu kako bi mogla da brani svoju teritoriju.

foto: Facebook/Министарство одбране и Војска Србије

– Nadam se da ću o tome i o mnogim drugim temama razgovarati sa Vladimirom Putinom – najavio je Vučić.

[adsenseyu1]

SUOČAVAMO SE SA OZBILJNIM PRITISCIMA ZBOG DOBRIH ODNOSA SA MOSKVOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči predstojeće posete Moskvi, poručio je ruskom narodu da treba da znaju da zvaničnom Beogradu nije uvek lako, ali da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU, koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

Odnosi sa Rusijom prioritet su Srbije za budućnost, kazao je predsednik Vučić za Tass.

– Ali to nije samo pitanje naših tradicionalnih odnosa, kao što neki tvrde. To je pitanje našeg budućeg odnosa, pošto vidimo Rusiju kao jednog od ključnih partnera u budućnosti a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenjin i Puškin, koje bi vam pomenuo i svaki Amerikanac. Mi smatramo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom polju – istakao je predsednik Vučić.

foto: Tanjug/AP

Srpski predsednik kaže da je za razvoj srpsko-ruskih odnosa uvek više zaslužan ruski predsednik Vladimir Putin nego mi.

Ljudi u Srbiji poštuju i vole Rusiju, ali mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući Putinovom liderstvu, pažnja se obraća na Srbiji.

– Ako se setimo prethodnika Vladimira Putina, Srbija jedva da je postojala za njih, pošto su Jeljcinovi sastanci sa predsednikom (Slobodanom) Miloševićem bili veoma retki – podsetio je.

– Putin nije značajan samo za ruski narod, već tokom svog mandata on vodi brigu i pokazuje pažnju i srpskom narodu i mi smo mu veoma zahvalni na tome – rekao je predsednik Vučić.

foto: Tanjug/AP

Za Srbe, kako je dodao, sastanak sa liderom bratske Rusije je uvek izuzetno važan događaj.

– Nadam se da ću na našem sastanku razgovarati o globalnim pitanjima i da ću još jednom zahtavliti Ruskoj Federaciji na njenom podrški teritorijalnom integritetu Republike Srbije. To nisu prazne reči, već istinska zahvalnost – kazao je predsednik Srbije.

Objasnio je i da Srbija nije i neće ni u budućnosti uvesti sankcije Rusiji.

Uz podsećanje da je to već puno puta do sada rekao ne samo ruskim medijima, već i svima drugima, predsednik Vučić je ponovio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i, kako je kazao, nijedan pritisak ne može da nas natera da promenimo ovu poziciju.

– Želeo bih da se obratim narodu Rusije i kažem jednu stvar koju političari već znaju, ali je važno i da obični građani znaju: Nije uvek lako za Srbiju, ali setite se da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikad nije glasala protiv Rusije ni na jednom međunarodnom sastanku i koja nikad nije uvela nikakve sankcije – rekao je Vučić.

Beograd se, istakao je, suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom.

– Ponekad kad učestvujete na nekim sastancima na Zapadu, o vezama između Rusije i Srbije od dva sata razgovara se sat i 45 minuta – naveo je srpski predsednik.

Predsednik Srbije boraviće u poseti Moskvi od 18. do 20. decembra tokom koje će, kako se očekuje, razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o brojnim bilateralnim i svetskim pitanjima, navodi ruska agencija.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Vučić: Želimo da kupimo oružje od Rusije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.