PREMIJER SLOVENIJE: Srbija i Kosovo treba da se UGLEDAJU NA NAS

Slovenija

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Slovenija će ovih dana protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke, najpre pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, izjavio je premijer Miro Cerar i istakao da region zapadnog Balkana treba da uđe u EU, pod uslovom da kandidati ispune uslove, uključujući granične sporove, pre ulaska.

On je to rekao u intervjuu za bečki „Standard“, odgovarajući na pitanje da li Srbija treba pre ulaska u EU da prizna Kosovo, budući da je to, kako je list ocenio, „najteže granično pitanje u regionu“, prenosi Hina.

– Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rešenje trebale bi da prihvate „naš model“ i probleme reše arbitražom jer bi drugi načini rešenja konflikta bili opasni – rekao je Cerar.

Dodao je da Hrvatska neprihvatanjem presude arbitražnog suda šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu u EU.

– Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regionu, ali i EU – kazao je Cerar i dodao da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pokušao da uveri da je implementacija arbitražne presude jedino rešenje, ali da u tome nije uspeo.

Selfi sa Putinom privukao neverovatnu pažnju javnosti – FOTO

Prema njegovim rečima, zbog toga će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske da pokrene pravne postupke, najpre pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, posebno ako na pismo, koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Brisel, Komisija ne bude reagovala u skladu sa očekivanjima.

– Ne mogu da zamislim da Hrvatska ili bilo koja država bude u Šengenskoj zoni, a da pre toga njene granice ne budu definisane – kazao je Cerar i dodao da Hrvatska danas ne bi bila ni u EU da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

Fizičar Mičio Kaku: Izbegavajte vanzemaljce po svaku cenu – VIDEO

– Primer Hrvatske pokazuje šta se dogadja kad neka država ne prihvata EU standarde. Sada imamo to da su dve države članice u sporu čije se posledice ne mogu predvideti – kazao je Cerar i istakao da sva otvorena pitanja treba rešavati tako da posle toga u EU ne nastanu problemi.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "PREMIJER SLOVENIJE: Srbija i Kosovo treba da se UGLEDAJU NA NAS"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.