Premijer Srbije zadovoljan posetom Hrvatskoj

Intervju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Zagrebu da je s novom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović imao dobar razgovor i da veruje da će nastaviti dobru i uspešnu saradnju.

Na pitanje novinara da li je na sastanku s Grabar Kitarovićevom bilo reči o problemu nestalih, na kojem Hrvatska insistira, Vučić je odgovorio pitanjem poslenicima sedme sile da li znaju da na popisu nestalih ima više Srba nego Hrvata.

On je dodao da se razgovaralo o svim pitanjima, uključujući i nestale i izbeglice, jer, kako je rekao, niko od tih pitanja ne beži.

“Pokrenuli smo i pitanja nestalih i rešavaćemo ih. Niko ne želi da štiti ni zločin ni zločinca ni na jednoj strani. Imam puno poverenje i u gospođu Grabar Kitarović i u premijera Zorana Milanovića da ćemo te stvari zajednički uspeti da izguramo”, rekao je Vučić novinarima posle razgovora s novom hrvatskom predsednicom koja je danas inaugurisana.

Na pitanje kada očekuje novi susret s Grabar Kitarovićevom, on je odgovorio: “Uskoro”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po završetku posete Hrvatskoj, da je došao u Zagreb da predstavi Srbiju kao zemlju koja gleda u budućnost i želi dobru regionalnu saradnju, ali i naglasio da je zadovoljan razgovorima sa novom predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

[adsenseyu1]

On je, u izjavi TV B92, nakon sastanka sa novom predsednicom Hrvatske čijoj inauguraciji je prisustvovao u ime Srbije, rekao da je u razgovorima sa svojim sagovornicima u Zagrebu, podsećajući da se sastao i sa premijerom Zoranom Milanovićem i šeficom diplomatije Vesnom Pusić, razgovarao o svim otvorenim temama.

Prema njegovim rečima, bilo je razgovora o svim temama „koje prate neke smetnje i šumove“ u odnosima dve zemlje, ali je, takođe, bilo reči i o budućnosti, prekograničnim projektima, kao i zajedničkoj saradnji.

“Zadovoljan sam razgovorima. Moramo prošlost dobro da pamtimo da ne bismo ponavljali greške u budućnosti, ali onaj koji živi u prošlosti ne može da ostvari rezultate u budućnosti“, naglasio je Vučić.

On je dalje kazao da nema razloga za bilo kakvu nervozu ili povišenu, odnosno naglašenu retoriku koju je, kako je dodao, osetio, ne u razgovorima sa hrvatskim zvaničnicima, ali zato sa građanima.

Vučić je kazao da je osetio da građane više zanimaju neke teme prošlosti od onih koje život znače.

“Došli smo da predstavimo Srbiju kao zemlju koja gleda u budućnost i želi dobru regionalnu saradnju“”, rekao je srpski premijer, dodajući da Srbija ne beži od “čistih računa”.

Vučić je podvukao da uvek štiti interese Srbije i njenih građana, i da je to činio i danas u Zagrebu.

On je rekao da je zadovoljan razgovorima sa predsednicom Hrvatske, i da je tokom susreta svako rekao šta je mislio da treba.

Vučić je izrazio uverenje da se odnosi kreću u dobrom smeru i očekivanje da će takvom dinamikom biti nastavljeni. S tim u vezi je najavio za 11. mart susret šefova diplomatija dve zemlje.

[adsenseyu1]

“Važno je i zbog našeg naroda koji živi u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji da imamo dobru komunikaciju“, naglasio je Vučić.

On je, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, šefici hrvatske države preneo poziv za posetu Beogradu koju će, kako očekuje, ona sa radošću prihvatiti.

Vučić je pre susreta s novom hrvatskom predsednicom razgovarao i sa šeficom diplomatije Hrvatske Vesnom Pusić.

On je u podne prisustvovao svečanoj inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović. Pre toga je prisustvovao liturgiji povodom Sretenja u pravoslavnoj crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba, koju je predvodio mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije.

Srpski premijer se sastao i s predstavnicima Srba u Hrvatskoj i položio cveće kod spomenika Nikoli Tesli.

(Tanjug, Beta)

1 komentar na "Premijer Srbije zadovoljan posetom Hrvatskoj"

  1. nisam znala da je i ovaj sajt Skandalozno pod sapom AV,ava,ava-a, ja popljuvah po njemu a moderator- cap pa skinu sve sto napisah. E pa zbogom,jadne prodate duse ,da objavim na fejsu,tviteru, da ste pod sapom AV,ava-a

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.