Premijer Vučić: Nećemo dozvoliti da iko ponižava srpski narod!

Intervju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Briselu da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, o kojima se danas razgovara u Briselu, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa.

Vučić i članovi delegacije vlade sastali su se danas sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, uoči početka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija Prištine. Premijer Vučić i šefica evropske diplomatije Mogerini izrazili su zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Mogerini je danas prvo bilateralno razgovarala sa premijerom Vučićem, a zatim i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izjavila je danas da je napredak u primeni Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak evropskih integracija.

“Veoma je važno da se što je dogovoreno u dijalogu implementira, jer je to ipak sastanak na najvišem nivou”, rekla je Kocijančić tokom današnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

[adsenseyu4]

Reč je, kazala je, o ključnom pitanju ne samo za proces normalizacije nego i za dalji napredak Beograda i Prištine na evropskom putu.

Kocijančić nije želela da spekuliše o tome da li se danas očekuju konkretni dogovori i koliko dugo će dijalog trajati. Četiri teme su na dnevnom redu razgovora pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a za Beograd je najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Pored toga, premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafarazgovaraće i o energetici, telekomunikacijama i “Parku mira” na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su da je Mogerini svesna da je neralno očekivati da se sva četiri složena problema razreše na današnjem sastanku, ali da će insistirati se postigne dogovor o bar dva, a da oko ostalih u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU, a na insistiranje Nemačke, prvo od tih poglavlja trebalo bi da bude poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine.

(tanjug)

[adsenseyu1]

3 komentara na "Premijer Vučić: Nećemo dozvoliti da iko ponižava srpski narod!"

  1. Tennis Mad Marie | 23. juna 2015. u 19:22 | Odgovori

    Puppet on the string… If you want European help you will have to do what they say. It is as simple as that.

  2. Najvece ponizenje Srpskog naroda je ovakav ponizni i izdajnicki kancelar!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.