Preokret: Amerika ulazi u dijalog o Kosovu i Metohiji?

KiM

Bondstil – foto: AP

Osim evopske “trojke”, Francuske, Nemacke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga Beograda i Prištine i SAD čeka pogodan momenat da bi u ovaj proces uključila svog čoveka koji bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou.

Zastupljenost američkog predstavnika najverovatnije bi bila na nivou savetnika.

Da bi do toga došlo, SAD teže da predstave kako posrednica EU Federika Mogerini nema zadovoljavajuće rezultate iza sebe u ovom procesu.

“Zbog toga nije isključeno da je vetar koji je uskovitlao raspravu unutar EU oko transparentnosti dijaloga i njegove sporosti stigao sa druge strane okeana”.

Američki predstavnik, ne bi slovio za zvaničnog posrednika, jer je za promenu formata potrebna saglasnost dveju strana, pa bi Beograd mogao da zatraži uključivanje i ruskog predstavnika ako bi SAD otvoreno promovisale svog.

Krajem prošle godine predsednik Aleksandar Vučić dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog ukoliko bude pokušaja da se on proširi tako sto bi se u njega uključile SAD.

“Zbog toga je sada u igri opcija da američka zastupljenost bude na nivou savetnika”.

“Amerikanci nikada nisu bili daleko od dijaloga. Ranije su visoke diplomate iz SAD održavale sastanke u američkoj ambasadi u Briselu sa pojedinim učesnicima tog procesa, ali su shvatili da im ta vrsta “popularnosti” ne ide u korist pa se sada to odvija dosta diskretnije”, rekao je dobro obavešteni izvor iz briselske administracije.

On je dodao i da bi se “po pravilu visoki predstavnik američke administracije uvek našao u Briselu kada se vodio dijalog na visokom nivou”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug, Večernje novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Preokret: Amerika ulazi u dijalog o Kosovu i Metohiji?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.