Preokret: Na 11 dana do referenduma, većina Škota za nezavisnost od Britanije!

Anketa

Samo 11 dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultati najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije.

U ispitivanju, koje je objavio “Sandej tajms” 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.

“Sandej tajms” je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obaveštavaju o razvoju situacije.

Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponuditi ustupke Škotskoj u poslednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem “trajdent” za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmešten iz Škotske do 2020. godine.

(Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Preokret: Na 11 dana do referenduma, većina Škota za nezavisnost od Britanije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.