PREOKRET NA POMOLU: Dodik nije neprijatelj Vašingtona!

Srpska

Foto: Tanjug

Još jedan preokret na pomolu. Republika Srpska i Milorad Dodik su dobili razumevanje američkih vlasti! Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer poručio je da Vašington uvažava RS, njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH. Što je možda i važnije, jedan od glavnih ljudi u Vašingtonu koji se bave Balkanom i službenik Stejt departmenta koji je nasledio ozloglašenog Brajana Hojta Jija poručio je da su potpuno netačne teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Srpskoj.

Palmer je ovo izjavio tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom, na forumu u Dubrovniku, čime je, kako ocenjuju analitičari, potvrdio promenu politike SAD i Donalda Trampa prema Srbiji i Republici Srpskoj.

– Kao predstavnik RS u Savetu ministara BiH smatram da Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije, na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom – istakao je Crnadak nakon sastanka sa Palmerom.

Geopolitički analitičar iz BiH DŽevad Galijašević kaže da nije iznenađen Palmerovom izjavom, imajući u vidu da ona odgovara politici koju Tramp sada vodi.

Pobuna u američkom protektoratu: Berlin i Pariz protiv Vašingtona!

– Palmer pripada staroj administraciji i sigurno nije lično promenio stav prema RS, ali mora svoju politiku da prilagodi Trampovoj. Još su snažni Klintonovi i Obamini ostaci, skloni su pritiscima i ucenama. Zna se da su oni antisrpski orijentisani, pa se ne može reći da se američka administracija potpuno promenila, međutim, vidljivo je drugačija od dolaska Trampa. S njegove strane stiže razumevanje za RS i Srbiju – ocenjuje Galijašević.

Plan za dovođenje migranata

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da postoji ozbiljan plan da se u BiH zadrži dobar broj migranata i naveo da su, nakon odbijanja Srpske da otvori tri sabirna centra za njih, migranti smešteni u srpska sela u FBiH. Kako je naveo, kada bude izabran za člana Predsedništva BiH, nakon izbora sledećeg meseca, on će tražiti njihovu deportaciju.

(Skandalozno.rs/Izvor: Srpski telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "PREOKRET NA POMOLU: Dodik nije neprijatelj Vašingtona!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.