PREOKRET: Ruskim dopingovanim sportistima se UKIDA SUSPENZIJA?!

Šok

foto: Tanjug/AP

Svim sportistima kojima je u krvi pronađen meldonijum, a koji su testirani pre 1. marta ove godine, mogla bi da bude ukinuta suspenzija.

Svetska antidoping agencija (WADA) nije uspela da precizno ustanovi koliko se meldonijum zadržava u krvi, te ne može da tereti sportiste koji su ga možda uzimali pre 1. januara 2016, od kada se ta supstanca zvanično našla na listi nedozvoljenih sredstava, javio je Rojters.

“Teško je bilo zaključiti da li je sportista možda uzeo supstancu pre ili posle 1. januara, kada je ona postala zabranjena. Pod ovim uslovima, WADA smatra da je možda postojala mogućnost da sportista nije prekršio pravila”, navodi se u saopštenju Svetske antidoping agencije.

Do sada je suspendovano 40 ruskih sportista zbog korišćenja meldonijuma, posle čega se podigla velika frka u svetskoj javnosti.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Naime, Rusi veruju da je to zapravo politički atak na njih, jer se sve dogodilo u olimpijskoj godini.

Međutim, sada bi većina suspendovanih ruskih sportista, odnosno svi koji su na doping testu pali na osnovu uzorka krvi datog do 1. marta, mogli ne samo da učestvuju na Igrama u Rio de Žaneiru, već da se mnogo pre vrate takmičenjima.

To važi i za Mariju Šarapovu, posle čijeg priznanja je i krenula cela frka oko meldonijuma. Mašu bi, dakle, uskoro mogli opet da vidimo na terenu.

Meldonijum ostaje na listi zabranjenih supstanci.

(Kurir sport)

Budite prvi sa komentarom na članku "PREOKRET: Ruskim dopingovanim sportistima se UKIDA SUSPENZIJA?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.