PRIPREMAJU MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM: Dolar odlazi u istoriju za Kinu i Rusiju

predsednici

Rusija i Kina pripremaju međudržavni sporazum o postepenom prelasku na međusobno plaćanje u nacionalnim valutama i on će biti objavljen uskoro, izjavio je prvi potpredsednik Vlade RF Igor Šuvalov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u maju da je potrebno povećati udeo međusobnog plaćanja Rusije i Kine u nacionalnim valutama.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov izjavio je početkom juna da centralne banke Rusije i Kine mogu da se dogovore o valutnim svopovima prilikom plaćanja u nacionalnim valutama.

Kasnije je predsednica Elvira Nabiulina CB RF izjavila da su svopovi rublja – juan u velikoj meri spremni.

„Mislim da ćete uskoro saznati o ozbiljnim pomacima u toj oblasti, o Vladinim odlukama, biće objavljen i međudržavni sporazum koji je razrađen. Mi ćemo se kretati tim putem, i za godinu dana, ja mislim, napravićemo nekoliko koraka. To će biti potpuno drugačija valutna saradnja između dve države“ — kazao je Šuvalov, govoreći o međusobnom plaćanju u nacionalnim valutama između Rusije i Kine.

On je istakao da predsednica CB Rusije Elvira Nabiulina i ministar finansija Anton Siluanov već nekoliko meseci pregovaraju sa svojim kineskim kolegama. „To nisu prosto pregovori, oni već pripremaju odgovarajući sporazum“ — dodao je Šuvalov.

Sledeće nedelje u okviru posete Kini Šuvalov namerava da se sretne s prvim potpredsednikom Državnog saveta Kine Džangom Gaolijem.

„Razgovaraćemo. Jedna od glavnih tema je trgovina za juane i rublje i postepeno isključivanje trećih država iz te trgovine, a to se ne tiče samo dolara. I uopšte, glupo je da, kada mi kupujemo robu proizvedenu u Kini, a oni robu proizvedenu u Rusiji, koristimo valutu trećih država“ — konstatovao je prvi potpredsednik Vlade Rusije.

(Fakti)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "PRIPREMAJU MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM: Dolar odlazi u istoriju za Kinu i Rusiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.