Priština: U sali Skupštine Kosova bačen suzavac, predstavniku Evropske unije pozlilo! – VIDEO

Bačen suzavac

Poslanici Skupštine Kosova napustili su danas salu, posle prihvatanja nacrta o 4 zakonska predloga, zbog toga što je opozicija bacila suzavac jer ne žele da se usvoje sporazumi iz Brisela po kojima bi trebalo da se formira Zajednica srpskih opština.

Naime, poslanik pokreta Samopredeljenja Aljbin Kurti bacio je danas suzavac u salu Skupštine Kosova nakon nastavka sednice koju je tokom prepodneva blokirala opozicija. Samo što su se poslanici vratili u skupštinske klupe i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji nastavio sednicu, Kurti je bacio suzavac nakon čega se sala napunila dimom.

Neki od poslanika su imali problema sa disanjem, a poslanica DPK Fljora Brovina se zbog udisanja suzavca onesvestila i Hitna pomoć ju je prebacila u Klinički centar Priština.

Foto: Tanjug printscreenFoto: Tanjug printscreen

Sednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i predstavnik Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar koji se našao u dimu i koji je zatim u veoma teškom stanju izašao iz skupštine. Mediji u Prištini javljaju da je i Žbogaru pozlilo.

[adsenseyu1]

Pre bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika opozicije i vladajuće koalicije i u jednom trenutku poslanica Samopredeljenja Aljbuljena Hadžiju bacila je punu čašu vode u lice potpredsedniku Skupštine Kosova Džavid Haljitiju. Međutim, iako u vanrednoj situaciji poslanici su nastavili sa dnevnim redom, usvajavši predviđene zakone za ovu sednicu, ali po ubrzanoj proceduri. Nakon usvojenih zakona, Veselji je okončao rad skupštine.

http://twitter.com/wellsla/status/652069078509744128/photo/1

Pošto je u sali bačen suzavac, poslanici su krenuli da napuštaju salu a miris suzavca se osetio i do novinarske sobe na spratu.

To se desilo pošto je sednica na kratko nastavljena, posle jutrošnjeg prekida koji je izazvala opozicija.

http://twitter.com/xhemajl_rexha/status/652063455512555520/photo/1

Opozicija je od početka radnog dana pokušavala da spreči nastavak sednice.

[adsenseyu1]

Prvo su izašli ispred stola predsedavajućeg i tako sprečili govornike da izađu za govornicu.

http://twitter.com/xhemajl_rexha/status/652062299902115841/photo/1

Kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji pokušao da se obrati novinarima, poslanici opozicije su glasno zviždali u pištaljke i tako sprečili davanje izjave.

Posle toga je određena pauza, nakon koje je sednica nastavljena uz glasno zviždanje u pištaljke opozicije.

http://twitter.com/UnaHajdari/status/652060341770305536/photo/1

To je bio treći pokušaj da bude održana sednica parlamenta Kosova.

https://youtu.be/_KPXiyimZe4

Razlog nezadovoljstva opozicije su sporazumi o Zajednici sprskih opština, koji je potpisan u Briselu, po kome je ZSO određena kao pravni subjekt definisan Statutom i imaće Skupštinu, predsednika, Savet, Odbor, Upravu, Kancelariju za žalbe, Sedište i spostveni budžet koji će moći da finansira i Republika Srbija.

U sporazumu se navodi da će Zajednica imati svoja obeležja, grb i zastavu, pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, učešće u vlasništvu preduzeća, kao i da Statut ZSO treba da bude predstavljen u dijalogu na visokom nivou za četiri meseca.

(beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Priština: U sali Skupštine Kosova bačen suzavac, predstavniku Evropske unije pozlilo! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.