Prištinski mediji: Pet zapadnih zemalja stavlja tačku na dijalog Beograda i Prištine!

Ilustracija

Vašington – foto: pixabay.com

Zapadne zemlje – SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, sastale su se u Vašingtonu da bi razmatrale razgovore Beograda i Prištine, koji bi mogli da se završe jednim sporazumom u toku ove godine, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Kako piše list, politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije su se sastali u Vašingtonu na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u EU.

Prema izvorima „Ekspresa“, među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima. Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma” između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za list.

U cilju ovoga, osim Brisela, razgovori se održavaju i u drugim centrima, poput Berlina, a list navodi da je nemačka kancelarka Angela Merkel već bila pozvala u svoj kabinet srpskog predsednika Aleksandra Vučića dva puta, a da se juče sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

1 komentar na "Prištinski mediji: Pet zapadnih zemalja stavlja tačku na dijalog Beograda i Prištine!"

  1. Nije potreban komentar. Cinom priznavanja kosovske nezavisnosti u potpunosti gubimo celu Srbiju. Odmah zatim ce siptari da se sire do Nisa i kraljeva, a kada ostale zemlje osete slabost neke drzave onda sve drzave sa kojima se granicimo ce da navaljuju na nas kao hijene. A sta to znaci procenite sami. Oteto je nesto drugo. Ali sta to vredi kad za naseg predsednika to uopste nije bitno. Za njega je birtno da Merkelova njega prima kao poslusnika

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.