Prištinski mediji: U dokumentu EU “uopšte nema strategije za Kosovo”

Advertisement

Ilustracija

BALKAN – foto: printscreen Twitter

Dokument u kome se opisuje strategija EU za proširenje bavi se najviše Srbijom, Crnom Gorom i BiH, a o Kosovu nema mnogo reči, piše prištinska štampa.

Kako prenose “Zeri” i prištinska “Gazeta“, u dokumentu koji će biti predstavljen u utorak “ne postoji strategija za Kosovo” i ono se spominje samo u kontekstu dijaloga sa Srbijom.

Kako se navodi, u nacrtu dokumenta su precizirani određeni rokovi, o kojima se već pisalo proteklih nedelja, a posebna pažnja je posvećena kraju 2019. godine kada bi Crnoj Gori i Srbiji trebalo da ispune traženo na polju vladavine prava.

“…U slučaju Srbije, potrebno je da ta budu postignuti i zahtevi iz poglavlja 35 (DOPUNITI: potpuna normalizacija odnosa sa Kosovo, konačan tekst će biti završen kada bude jasnije o rokovima Dijaloga)…”, piše u nacrtu Strategije.

Advertisement

Zeri piše da dokument koji se bavi integracijama zemalja Zapadnog Balkana u EU uopšte ne sadrži strategiju za Kosovo i da se čini da je deo oko Kosova “nedefinisan i da se, možda na duže staze, samo navodi status potencijalni kandidat za članstvo u EU”.

“Gazeta” navodi da je to “lošija pozicija za Kosovo nego ranije“, kao i da je to posledica toga što ne postoji jedinstveni stav unutar EU, zbog toga što pet članica ne priznaju Kosovo, ali i zbog izostanka napretka na Kosovu.

Mediji podsećaju da je Španija, jedna od zemalja koje ne priznaju Kosovo, nagovestila da će blokirati pokušaje Kosova da aplicira za članstvo i da je insistirala na tome da se u Strategiji Kosovo ne tretira kao država.

U dokumentu su Srbija i Crna Gora u fokusu i planirano je da 2025. godine uđu u EU, Albanija i Makedonija bi pregovore trebalo da otvore 2019. godine, a četiri godine kasnije i BiH.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Prištinski mediji: U dokumentu EU “uopšte nema strategije za Kosovo”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.