Pritisak: U naredna dva meseca 9 vežbi NATO na granicama Srbije

Defile

Parada u Nišu – foto: Tanjug

Prošlog petka u Nišu je održana velika vojno-policijska parada “Odbrana slobode”, povodom Dana pobede, na kojoj su oružane snage Srbije prikazale svoje najsavremenije oružje.

Nekoliko sati kasnije, u Hrvatskoj je odmah počela vojna vežba oružanih snaga ove susedne nam države i NATO. Posle burnih događaja krajem prošlog veka, jasno zašto su ovi vojni pokreti odmah uzburkali duhove domaće javnosti, pogotovo imajući u vidu da će na vežbi u susedstvu biti prisutni i pripadnici takozvane “Vojske Kosova“.

Jako je u srpskoj javnosti odjeknula vest da će u Hrvatskoj tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane “vojske Kosova“, a prva je počela nekoliko sati nakon završetka velike vojno-policijske parade u Nišu.

Immediate Response 19“, “Astral Knight 19” i “Swift Response 19” nazivi su vežbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Nato, vojska, Exercise Dynamic Front 2019

NATO vežba u Letoniji – foto: NATO

Prva vežba “Immediate Response 19“, kojom Hrvatska vojska obeležava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je u petak i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Težišni cilj vežbe je uvežbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vežbe, kaže se u saopštenju.

Sledeća planirana vežba “Astral Knight 19” je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom “Swift Response 19” koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

U tim vežbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva odbrane Hrvatske.

Međutim, to nisu jedini vežbe koje će se održati do 10. jula na granicama naše zemlje.

NATO snage će vežbati i u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj u okviru vežbe “Saber Guardian 2019” od 3. do 24. juna, zatim u Mađarskoj (“Breakthrough 2019” 4-15. jun i “Szentes Axe 2019” 31. maj – 11. jun), Makedoniji (“Decisive Strike 2019” 5. jun – 10. jul), i Bugarskoj (“Shabla 2019” 4-14. jun i “Strike Back 2019” 6-20. jun).

Ukupno devet vežbi u narednih 69 dana.

Uzimajući u obzir komplikovanu i opterećujuću prošlost Srbije i NATO, sve ove najave su bili dovoljan signal da se probude teorije zavere u vezi sa vežbama Alijanse na granicama Srbije.

Nema tu prostoru za mistifikaciju, napominje za Telegraf.rs vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

– To su vežbe koje su planirane i zakazane još prošle godine. One nemaju veze sa Srbijom, niti se one odnose na nas – ističe Radulović.

Kako kaže, razlog za povećan broj vojnih vežbi NATO je zategnuta situacija sa Rusijom.

– Zajedničko svih tih vežbi je jačanje interoperabilnosti i međusobne komunikacije unutar članova Alijanse i skraćivanje vremena odgovora, odnosno pripreme za brzi odgovor na krize, tj, recimo na napad na neku od država članica – ukazao nam je Radulović.

Neke vežbe se sprovode na terenu, a neke su kabinetskog tipa i vezane su skraćivanje procesa donošenja nekih odluka i procedura.

On još jednom ponavlja da ovo nisu ad-hoc vežbe.

– Tek kada dođe do organizovanja vojnih manevara na granicama Srbije, mi možemo da se zapitamo zbog čega se to radi. Navedene vežbe to nisu i ne treba ih mistifikovati – zaključio je Radulović.

Vojne snage SAD-a stacionirane u Evropi izdale su početkom maja saopštenje da će izvoditi rutinske vežbe sa savezničkim i partnerskim zemljama kako bi se poboljšala interoperabilnost i spremnost.

– Zbog veličine i obima nekoliko predstojećih letnjih vežbi, javnost može očekivati povećanje američkog vojnog prisustva i tranzita jedinica iz Nemačke i Poljske, preko Češke i Slovačke, u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i Sloveniju. Dodatna kretanja će se desiti kada oprema jedinica stigne u luke u Grčkoj i Sloveniji i presele se na lokacije u Severnoj Makedoniji i Mađarskoj – navodi se u tom saopštenju.

Nato, Britanska vojska, British Army participates in Exercise Spring Storm 19

Helikopter NATO – foto: NATO

Kako kažu, zbog operativnih bezbednosnih problema, ne mogu dati tačne puteve i broj vozila.

– Nakon završetka vežbe, mnoge jedinice će takođe sprovoditi povratna kretanja do svojih stanica. Mi smo u bliskoj koordinaciji sa zemljama domaćinima kako bismo umanjili uznemiravanje lokalnog stanovništva tokom tih pokreta. Sve uključene jedinice američke vojske marljivo rade kako bi se pridržavale sigurnosnih procedura i poštovale lokalne zakone i propise.

Sigurnost naših vojnika i građana domaćina je najvažnija u svemu što radimo. Zbog svoje veličine i težine, ova vozila će se kretati polako i imati ograničenu vidljivost. Vozačima se savetuje da budu oprezni prilikom vožnje u blizini vojnih konvoja – napisali su u saopštenju.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pritisak: U naredna dva meseca 9 vežbi NATO na granicama Srbije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.