PROFESIONALNI UPRAVNICI: Visina plate upravnika zgrade zavisi od OVIH FAKTORA!

Kako se rashladiti...

foto-ilustracija: pixabay.com

Do sada je registrovano 678 profesionalnih upravnika, a više od 800 je obučeno za taj posao.

Svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog upravnika, a njihova zarada varira. Primanja zavise od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja.

U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, a u nerazvijenim opštinama 80 dinara.

– Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavnja u smilslu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova – kaže Mirjana Kovačević iz Privrednke komore Srbije.

Najčešće stanari ne znaju šta su tačno ostali troškovi.

– Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća – kaže za RTS urednik portala “Kamatica” Dušan Uzelac.

Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.

“Kamatica” je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu “ubediti” da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.

Ostalo još pet godina… Ofanziva Turske na svim frontovima: Gde će biti krajnje granice

– Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara,  suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje – kaže Dušan Uzelac.

Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra prošle godine. Zgradama koje to nisu učinile dat je rok da se opredele – ili upravnik među komšijama profesionalni upravnik i zgrada upiše u registar.

Zakon o stanovanju predviđa kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu.

(Skandalozno.rs/Izvor: RTS)

Budite prvi sa komentarom na članku "PROFESIONALNI UPRAVNICI: Visina plate upravnika zgrade zavisi od OVIH FAKTORA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.