PROMENE: Evo kako će izgledati novi zdravstveni informacioni sistem u SRBIJI!

Ilustracija

Čekanje u redu za zakazivanje specijalističkih pregleda u Srbiji odlazi u zaborav jer će za pacijente to ubuduće raditi izabrani lekari u domovima zdravlja.

Zahvaljujući novom integrisanom informacionom zdravstvenom sistemu „Moj doktor“, izabrani lekar zakazivaće termin kod specijaliste ili preglede na ultrazvuku, magnetnoj rezonanci, skeneru, mamografu…

Više neće postojati papirni uputi i sveske za upisivanje termina, a i papirne recepte zameniće elektronski kada u Srbiji bude zaživeo elektronski potpis.

Miroslav Pevac, savetnik ministra zdravlja, tvrdi za „Blic“ da će do kraja godine sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti povezene ovim sistemom.

– To će doneti olakšice pacijentima, ali i sprečiti nestašice zdravstvenog materijala. Sistem je već počeo da se primenjuje u Nišu, a od juče i u Kragujevcu. Početkom maja krećemo da umrežujemo ustanove u Beogradu, a krajem maja i u Vojvodini.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Očekujemo da će se liste čekanja smanjiti na mesec dana. U Makedoniji, po čijem primeru ovo radimo, pacijenti su čekali i do 10 meseci, a sada ne čekaju duže od 15 dana – objašnjava Pevac.

U ovaj sistem zbog tehničkih poteškoća neće biti uključena jedino VMA.

U Domu zdravlja u Nišu novi sistem je počeo da se primenjuje krajem marta.

– Naši pacijenti više ne moraju sami da idu na klinike i da čekaju u redovima. Izabrani lekar im odmah pronađe prvi slobodan termin – kaže dr Danijela Cvetković.

I pacijentima je mnogo lakše, iako im je trebalo vremena da se naviknu.

– Pregled kod neurologa lekar mi je zakazao za kraj aprila. U prvi mah bila sam ljuta što uvode nešto što ne funkcioniše, ali sada vidim da to nije loša stvar.

Nisam morala sama da idem na Kliniku za neurogiju i čekam na šalteru – priča pacijentkinja Vinka Janković.

(Blic, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "PROMENE: Evo kako će izgledati novi zdravstveni informacioni sistem u SRBIJI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.