Pronađeni KAMENI BLOKOVI stariji od onih kojima su izgrađene PIRAMIDE u Egiptu?!

Misterija

foto: Richard Patterson

Naučnici koji proučavaju skup drevnih kamenih blokova na lokalitetu Vurdi Jang, koji se nalazi na planini Rotvel smeštenoj u blizini grada Mala Rivera u australijskoj državi Viktoriji, smatraju kako bi oni mogli da datiraju pre vremena izgradnje Stounhendža, pa čak i Velikih piramida u Egiptu, piše Mashable.

Ipak Vurdi Jang, kako ga je prozvalo tamošnje pleme Vada Varung, nije jedina misteriozna struktura kamenih blokova u Australiji, ali je ipak najočuvanija.

Astronom Univerziteta Monaš, Dvejn Hamašer godinama je proučavao australijsku aboridžansku astronomiju i veruje, kako je rekao za ABC, kako bi struktura Vurdi Janga mogla da bude stara više od 11 hiljada godina.

[adsenseyu5]

– Neki akademici smatraju kako je ova kamena struktura australijska verzija Stounhendža – rekao je Hamašer u petak i dodao:

– Mislim da bi trebalo da postavimo pitanje: Je li Britanski Stounhendž verzija Vurdi Janga? Jer bi ova struktura mogla da bude puno starija.

Potomci pojedinih australijskih plemena i naučnici sa kojima sarađuju kažu kako je kamenje služilo za praćenje kretanja Sunca tokom godine, uključujući praćenje letnje i zimske dugodnevnice i kratkodnevnice.

Lokalitet oblikovan u obliku jajeta širok je 50 metara i sadrži preko 100 bazaltnih kamenih blokova.

Nakon što su ga otkrili evropski doseljenici, a arheolozi zabeležili 1977. godine, Vurdi Jang je tek nedavno dobio pažnju koju zaslužuje s obzirom da se radi o svetom i izuzetno bitnom lokalitetu.

[adsenseyu1]

Lokalni kustos Reg Abrahams, smatra da ovo mesto osporava dugogodišnje verovanje da su starosedeoci Australije samo bili nomadi.

[adsenseyu1]

– Ukoliko ćete imati strukturu kamenih blokova na kojoj ćete obeležavati kraj godišnjih doba tokom godine zajedno sa dugodnevnicama i kratkodnevnicama, nekako ima smisla ako se većinu godine nalazite na jednoj specifičnoj lokaciji na kojoj biste to radili – rekao je Abrahams za ABC.

– Možete videti mnoštvo poljoprivrednih i akvakulturnih običaja, zato dokazi o ovoj agrokulturi mogu biti stari desetak hiljada godina, što je puno starije od doba koje antropolozi često smatraju začetkom poljoprivrede, a koje se odnosi na period od pre 6 hiljada godina u Mesopotamiji – dodao je Abrahams.

(Skandalozno.rs, Izvor: avaz.ba)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pronađeni KAMENI BLOKOVI stariji od onih kojima su izgrađene PIRAMIDE u Egiptu?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.