Provokacija usred srpskog svetog grada: Albanija i Kosovo ruku pod ruku

Zajednička sednica

foto: kryeministri-ks.net

Albanski premijer Edi Rama je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice, da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da ne vidi, kako je rekao, Kosovo kao nezavisnu državu. Sednica je održana u Peći, sedištu srpskih patrijarha. Ministri kosovske i albanske vlade su fotografisanju rukama pokazali znak “orla”, simbola Albanije.

– Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla – rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Haradinajem u Peći, nakon zajedničke sednice kosovske i Vlade Albanije, na kojoj je podržao prištinske takse na robu iz Srbije, suporotno CEFTA sporazumu.

Ali, kaže, Albanija je zainteresovana za izgradnju strateških odnosa sa Srbijom.

Rama tvrdi da ima informaciju da je Srbija od Evropskog parlamenta tražila da se u govorima kosovskih predstavnika u evropskim institucijama ne koristi reč “Republika“, preneo je Ljajmi.

Albanski premijer je novinarima rekao da je sednica “dve vlade” bila produktivna i da su potpisani važni sporazumi.

– Ovi sporazumi su dobar korak napred koji će dodatno ojačati saradnju između Albanije i Kosova – rekao je Rama.

On je ponovio da je povećanje poreza na 100 odsto za robu iz Srbije “politički rat”, a sprečavanje Prištine da postane član Interpola je ocenio ružnim.

Haradinaj i Rama nosili SRPSKI GRB u Peći! Albanci se ŽESTOKO OBRUKALI (FOTO)

– Na graničnom prelazu Morine, gde postoji duga linija prepreka za slobodno kretanje građana, uspostavljaće se zajednička kontrola i stvoriti mogućnost slobodnog kretanja – nastavio je Rama.

Haradinaj je rekao da su Priština i Tirana na putu da ujedine ekonomsko tržište.

– Mogu vam reći da smo na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu između Kosova i Albanije – rekao je Haradinaj i dodao da će ti sporazumi biti primenjivani jedan za drugim.

Haradinaj zatražio od Rame da okonča “Nacionalni put“.

– To je legitiman zahtev. U mogućnosti smo da platimo koliko god je potrebno – rekao je Haradinaj.

Govoreći o korekciji granice sa Srbijom, Haradinaj je rekao da je pogrešno razmišljati o teritorijalnom razgraničenju između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, niko neće uzeti ni jedan metar kosovske zemlje i granice od 17. februara 2018. neće biti promenjene.

– Ko misle da će dobiti teritoriju Kosova, pogrešno misli. Ovo je kosovska zemlja formirana krvlju. Pogrešno je razmišljati o teritorijalnim rešenjima između Kosova i Srbije – rekao je Haradinaj, preneo je Lajmi.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Provokacija usred srpskog svetog grada: Albanija i Kosovo ruku pod ruku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.