PSIHIČKA DIJAGNOZA: Opsednutost za pravljenjem selfija skriva ozbiljan poremećaj!

slikanje

Foto: Pixabay

Termin je prvi put spomenut 2014. godine kad je predloženo da američka psihijatrijska asocijacija razmisli o uvrštavanju “selfitisa” u poremećaje.

Selfi ili “selfie” (od engl. self: svoje), je autoportretna fotografija na kojoj je osoba fotografisala sebe fotoaparatom ili mobilnim telefonom. Oksfordski rečnik engleskog jezika  2013. godine je selfi je proglasio za reč godine.

[adsenseyu5]

Istraživači sa Nottingham Trent univerziteta tvrde da postoje tri vrste poremećaja zvanog selfitis.

Prvi je ograničen i podrazumeva slikanje sebe do nekoliko puta dnevno, bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi je akutni, slikanje sebe nekoliko puta dnevno i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama. Treći je hronični, a osobe koje pate od tog se nekontrolisano slikaju i skoro sve selfije objavljuju na društvenim mrežama, bar šest puta dnevno. 

Termin “selfitis” je prvi put spomenut u jednom novinskom članku iz 2014. godine, u kome je predloženo da američka psihijatrijska asocijacija razmisli o uvrštenju “selfitisa” u poremećaje.

Nakon toga, istraživači su ispitali navedeni fenomen i došli do zaključka da je taj “poremećaj” zaista prisutan u društvu.Ispitano je 400 ljudi iz Indije, zemlje u kojoj većina koristi Facebook te je uspostavljena i skala ponašanja prilikom slikanja selfija sa svim mogućim uzrocima. Uključivali su samopouzdanje, traženje pažnje i društvenu konkurenciju.

Ovakav haos niste videli: Evo kako izgleda saobraćaj u Etiopiji bez semafora – VIDEO

U radu objavljenom u Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i zavisnost stoji “da je kao i kod zavisnosti o internetu, koncept “selfitisa”, odnosno ovisnosti o slikanju selfija, počeo kao zabava, ali da je istraživanje kao i ovaj rad empirijski potvrdilo njegovo postojanje”.

Istraživači su naveli da će studija koju je napisao doktor Mark Grifits sa Nottingham Trent univerziteta pomoći pri razumevanju “interakciju čovek-računar, putem brojnih elektronskih uređaja”.

[adsenseyu1]

(Skanfalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:radiosarajevo.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PSIHIČKA DIJAGNOZA: Opsednutost za pravljenjem selfija skriva ozbiljan poremećaj!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.