Puca asfalt na Koridoru 11, podneta krivična prijava protiv Milutina Mrkonjića

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Deonica Ub – Lajkovac na Koridoru 11, tri godine nakon izgradnje, naći će se na sudu umesto na mapi vozača koji putuju ka Jadranu.

Ova trasa, koju su prozvali “auto-put iz njive u njivu“, nikada nije puštena u saobraćaj, a 4,5 kilometara, od ukupno 12,5 koji su asfaltirani, moraće da se radi iz početka, za šta će biti potrebno oko milijardu dinara, odnosno nešto više od osam miliona evra.

[adsenseyu5]

Uočena su brojna oštećenja, a utvrđeno je da su majstori ugradili glinu u osnovu auto-puta.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem na čelu.

KONAČNO: Evo kada se otvara autoput OBRENOVAC – ČAČAK

Postoje i aktivne su garancije koje su dali “Putevi Užice” i “Planum” u iznosu od 331 milion dinara, a ostatak od 680 miliona za ovu sanaciju moraće da se uzme iz republičke kase.

Trasa Ub – Lajkovac nikada nije puštena u saobraćaj, iako je prva započeta i završena na Koridoru 11. Razlog je što nije povezana ni s jednom drugom deonicom i predaleko je od Ibarske magistrale, da bi se vozila u tom delu mogla preusmeriti na nju. Nalazi se između dve deonice, Obrenovac – Ub i Lajkovac – Preljina, na kojima rade kineske kompanije i posle čijeg završetka će se kompletirati potez od Obrenovca do Ljiga i nadovezati na postojeći auto-put do Preljine.

Inženjeri iz CIP-a su utvrdili da pukotine idu kroz ceo asfaltni sloj, kao i da su nastale na dnu slojeva auto-puta. Ocenili su i da je glavni uzrok oštećenja sloj drobljenog kamena i nasip od gline koji se nalaze na dubini od 87 do 100 centimetara. To znači da će zbog gline morati da se skine sloj ove debljine i da se uradi ponovo. Utvrđeno je da su razlozi nastanka oštećenja i “slaba zbijenost, povećana vlažnost i smanjena koherentnost materijala”.

[adsenseyu1]

U elaboratu CIP konstatuje se da su svi materijali koji su ugrađeni u osnovu auto-puta neodgovarajućeg kvaliteta. Samo posle pregleda deonica auto-puta na koje su ukazali “Putevi Srbije” predloženo je da se sanira 2.620 metara kolovoza, a procenjeno je da bi za to bilo potrebno oko 580 miliona dinara. CIP je predložio sanaciju još 1.995 metara auto-puta, a okvirna procena je da bi popravke ukupno koštale 1,069 milijardi dinara.

Podsetimo, prvobitni rok za završetak deonice dužine 12,5 kilometara je bio decembar 2012. godine. Od početka radova 2010. do 2014. godine, kada je okončana, potpisano je ukupno 11 aneksa na osnovni ugovor, kao i tri aneksa na Ugovor o dodatnim radovima, čime je povećana cena radova, uz produžavanje rokova za obavljanje posla.

Izvođači su i od novog ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražili dodatne anekse, ali su odbijeni.

(Skandalozno.rs, Izvor: Večernje novosti)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Puca asfalt na Koridoru 11, podneta krivična prijava protiv Milutina Mrkonjića"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.