PUPS: Sedam strategijskih ruda na Kosovu i Metohiji vrede čak 1.000 milijardi dolara

Ulaganje

foto-ilustracija: pixabay.com

Samo desetak dana pre no što je Kosovo “samoproglasilo” nezavisnost, predstavnici “Rio Tinta” (“Lidijan internešnel”), saopštili su da su u Orahovcu otkrili novo nalazište s prosečnih 1,87 grama zlata po toni uzorka, koji ide i do čak 7,97 grama , a i bez toga, procene govore da nalazišta sedam strategijskih ruda (olovo, cink, srebro, nikl, mangan, molibden i bor) na Kosovu i Metohiji vrede čak 1.000 milijardi američkih dolara – saopštila je Partija ujedinjenih penzionera (PUPS).

PUPS je povodom poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića zaposlenima u “Trepči” da, “dok god je Srbije, Trepču niko neće moći da vam otme”, to navela kao još jedan argument da nema te ponude zbog koje bi Srbija smela da pređe “crvenu liniju” i odrekne se svoje imovine na Kosovu.

[adsenseyu5]

PUPS ističe da se Kosovo, pre tačno 105 godina, nakon nekoliko vekova, ponovo “vratilo kući”, a “Srbija se vratila svome zavičaju”.

Navodi i da je najznačajniji evropski rudnik u doba Nemanjića bilo Novo Brdo gde se dobijalo olovo i srebro pomešano sa zlatom, da još s početka 15. veka datira i jedan od najstarijih rudarskih zakona u Evropi, Rudarski zakonik despota Stefana Lazarevića iz 1412, kao i da je za vreme Đurađa Brankovića odatle zadovoljavala petina evropskih potreba za srebrom.

[adsenseyu1]

Arheološke iskopine dokazuju da su rudna bogatstva na KiM eksploatisana još pre dolaska Rimljana, a tokom rimske vladavine, tadašnja provincija Južna Mezija (današnja teritorija centralne Srbije i KiM) smatrana je provincijom rudarstva.

Krajem 19. veka inostrani kapital je počeo da ulazi u oblast rudarstva na KiM, u vreme Kraljevine Jugoslavije Englezi su ulagali u eksploataciju rude u Starom Trgu – podseća PUPS.

Ta stranka time objašnjava zašto kroz Rudarski basen “Trepča” svakodnevno “špartaju” mnogi “istraživači” i “investitori”, “uporno zaobilazeći jedinu adresu sa kojom, ako se poštuje sveto pravilo svojine, mogu da razgovaraju, a to je Vlada Republike Srbije”, piše u saopštenju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PUPS: Sedam strategijskih ruda na Kosovu i Metohiji vrede čak 1.000 milijardi dolara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.