Putin je imao “dva dodatna pitanja” za premijera Srbije Aleksandra Vučića

Odgovor premijera

foto: Tanjug

Moskva — Predsednik Rusije Vladimir Putin imao je “dva dodatna pitanja” za premijera Srbije Aleksandra Vučića nakon sastanka – ticala su se politike.

Vučić je izašao pred novinare posle sastanka, ali ga je Putin pozvao da se vrati u njegov kabinet, kako je objasnio Vučić “da bi mu postavio još par pitanja”.

“Putin je imao još dva pitanja za mene, ali ne mogu da govorim o čemu je reč. Ta dva pitanja su bile političke prirode”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li su se pitanja odnosila na predstojeće predsedničke izbore u Srbiji, Vučić je odgovorio odrično.

  [adsenseyu5]

“Ne, predsednik Putin je sve nedvosmisleno rekao oko izbora u svom uvodnom delu, a ovo se ticalo politike u budućnosti, šta i kako na koji način da delamo u budućnosti”, rekao je Vučić.
Premijer je rekao da je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izneo svoje viđenje situacije u regionu Zapadnog Balkana i da su se na toj temi, od svih o kojima su razgovarali, najduže zadržali.
Vučić je rekao da su razgovarali o regionu, o svim izazovima, nestabilnosti…
“Želeo je da čuje o tome šta ja mislim o događajima u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH… i izneo sam svoj stav”, dodao je Vučić.
Kako je rekao, razgovarali su i o različitim uticajima spolja na region, ali i o tome šta su srpski interesi.

Prethodno, Putin je na početku sastanka rekao da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani “na najvišem nivou” i poželeo uspeh sadašnjoj vlasti. Poručio je i da veruje da će se, “bez obzira na rasplet političke situacije”, nastaviti pozitivan razvoj odnosa dve zemlje.
Vučić je nakon sastanka rekao da je “pitanje nedelja” kada će šest aviona “mig 29” stići u Srbiju.
“Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi šest aviona Mig 29 moglo brzo biti prebačeno u Srbiju”, rekao je Vučić.

  [adsenseyu1]

Srpski premijer bio je zadovoljan što je mogao da čuje od Putina da je lično odobrio sve iz domena vojno-tehničke saradnje, što je ranije dogovoreno sa ruskim nadležnim zvaničnicima, a vezano je za 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T 32 i šest Mig-ova 29.
“„Očekujem da će u najskorije vreme da potpiše ukaz i da će avioni stići u najkraćem mogućem roku. Ostaju da se reše samo tehnički problemi, da li će avioni biti rasklapani za transport ili će biti omogućen njihov prelet preko drugih zemalja”, objasnio je Vučić, dodajući da građani mogu da budu spokojni po tom pitanju.
Na pitanje da li će se modernizacija aviona raditi u Rusiji ili kod nas, rekao je da mora da napomene da se razgovaralo i o centru u Srbiji za remont i popravku helikoptera i podvukao da je tu temu otvorio predsednik Rusije.
Modernizacija dela Mig-ova radiće se, kaže, verovatno u Srbiji, za šta mi moramo da se pripremimo, a deo njih u Rusiji, tako da će jedan broj aviona brzo stići u Srbiju, a zatim i oni koji će biti modernizovani u Rusiji.
Vučić je objasnio da kada se pominje remont treba znati da je reč o avionima koji su najbolji na svetu u bliskoj borbi, i da nije reč ni o kakvim krntijama, kako govore oni koji bi samo da kritikuju. . .
“To su vrhunski avioni, a kad govorimo o modernizaciji reč je o nabavljanju najmodernijih radarskih sistema, raketa vazduh – vazduh, raketa vazduh – zemlja. . . To su stvari koje su nama potrebne”, precizirao je Vučić.

  [adsenseyu1]

Premijer Srbije je spomenuo i saradnju koju imamo preko SDPR sa ruskim firmama i ukazao na kooperaciju oko haubica 155 milimetara, ali podvukao da je izneo i naše ideje oko borbenog vozila Milošs.
Objasnio je da je reč o tome da se na “Miloša” stave ruske protivoklopne rakete, lake nosivosti sa izvanrednim rezultatima čime vozilo od 300. 000 evra i “kernetima” vrednim oko 40. 000 dolara mogu da se uništavaju i tenkovi koji koštaju i iznad pet miliona evra.
To je, ističe, veoma traženo i mi želimo da se tržišno ponašamo i da na tome zarađujemo.
Rusija mnogo novca zarađuje od proizvodnje i izvoza naoružanja, to je najvažnija privredna grana u toj zemlji, te i mi želimo da zarađujemo više novca, a očigledno je da potrebe za tim u svetu rastu, zaključio je Vučić.

Razgovori o regionu, politici, ekonomiji

Kako je najavljeno i iz tima premijera Srbije i iz kabineta ruskog predsednika, Vučić i Putin su razgovarali o ekonomiji, o vojno-tehničkoj saradnji, ali i o situaciji i “zaoštravanju u regionu” i politici u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin je sa Vučićem “razmotrio razvoj rusko-srpskih odnosa, pre svega povećanje trgovinske i investicione saradnje dve zemlje”.

Pored toga, razmenjena su mišljenja o aktualnoj međunarodnoj i regionalnoj problematici, dodaje se u krakom saopštenju Kremlja.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin je imao “dva dodatna pitanja” za premijera Srbije Aleksandra Vučića"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.