Putin: Moguće je da gasovod, iz Turske, ide kroz Srbiju prema EU!

Ko napusti, nema povratka!

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji u godišnjoj konferenciji za novinare, koja je trajala tri i po sata. U centru pažnje medija su bila pitanja koja se tiču složene ekonomske situacije u Rusiji i međunarodna pitanja, u prvom redu Ukrajina. Putin je govorio i o ruskom gasu, protestima, ali i ljubavnom životu.

Putin je počeo obraćanje govoreći o rublji i nafti.

Ruski predsednik, upkos složenoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Rusije, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 0,6 odsto.

On je danas, na godišnjoj konferenciji za novinare, podsetio da je za 10 meseci BDP Rusije povećan 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– Sadašnja situacija posledica je  spoljašnjih faktora, ali ni mi sami nismo mnogo uradili – rekao je Putin.

On je dodao da je ruski BDP za 10 meseci zabeležio rast od 0,6-0,7 odsto.

Ruski predsednik je takođe rekao da ruska Centrala banka neće bezglavo rasipati rezerve, koje sada iznose 8,3 triliona rubalja.

 Predsednik je takođe obećao da će budet biti realizovan sa suficitom, koji će, prema preliminarnim podacima, dostići 1,9 odsto BDP.

Vladimir Putin je rekao da niko ne može da uništi vezu koja postoji između Rusije i Slovenskih naroda u Evropi. Ta veza je duhovna i nesalomiva, rekao je Putin.

Oporavak ruske ekonomije moguć je za dve godine, čak i da okolnosti budu krajnje nepovoljne, izjavio je predsednik Putin.

On je svoj optimizam objasnio time da će rasti svetska ekonomija, a time i potrebe za energentima.

– Ovo što se dešava nije kriza u Rusiji. Zovite kako hoćete, ali nije kriza – rekao je Putin.

On je rekao da veruje da će morati da intervenišu kako bi se borili protiv inflacije i održali rublju.

– Cene nafte i gasa, to mora vlada da reši. Morate da radite ručno, morate da vodite o tome računa svakog dana, svake nedelje – rekao je Putin.

Smatram da Centralna banka Rusije i vlada preduzimaju adekvatne mere za regulisanje situacije na tržištu, ali ima pitanja i za njih prvenstveno o blagovremenosti i kvaliteta preduzetih mera, ali u celini su adekvatne i pravilno primenjene”, naglasio je šef države na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da Banka Rusije ne namerava da bez razmišljanja troši svoje rezerve.

Devizne rezerve se Centralna banka koristi za intervencije na tržištu u cilju regulisanja kursa rublje. U poslednjih kalendarskih dana CB je prodala 10,3 milijarde dolara, podsetio je Interfaks.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da u Rusiji nisu mogući dvorski prevrati.
“U Rusiji su nemogući dvorski prevrati, jer nema dvorova. Stabilnost u zemlji zasnovana je na podršci naroda”, rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi. On je, takođe, odgovarajući na pitanje TV voditeljke Ksenije Sobčak, rekao da se niko od predstavnika vlasti ne bavi organizacijom progona predstavnika opozicije.

“Zapad želi da okuje medveda”

Govoreći o međunarodnim odnosima, Putin je konstatovao da su, čim je srušen Berlinski zid, između Rusije i Zapada počeli da se dižu novi zidovi. Dokaz za to je širenje NATO na istok.

 – Šta je to, ako nije zid? I postavljanje sistema protivraketne odbrane duž naših granica – zar to nije zid? –  kazao je Putin.

On dodaje da oni pokušavaju da stave medveda u lance, ali neće to uspeti.

 – Uvek će pokušati da medveda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medveda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost – rekao je Putin.

 – Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da sarađujemo sa Evropom i svetom. najbolji način je, međutim graditi jedinstveno bezbednosno prostranstvo i ekonomske slobode –  rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima, posle pada zida, dogodila su se dva talasa širenja NATO.

Putin je odrečno odgovrio na pitanje da li su sankcije protiv Rusije “cena za Krim”, dodavši da je to cena koju Rusija plaća zbog želje da se “očuva kao nacija i civilizacija, kao država”.

On je dodao da Vašington stvara prijetnje po Rusiju planiranim razmještanjem elemenata sistema raketne odbrane u Evropi, prenijela je agencija “Sputnjik”.

“Oni ne raspoređuju elemente strateškog raketnog odbrambenog sistema samo na Aljasci, nego i u Evropi, u Poljskoj i Rumuniji, tačno na našim granicama”, rekao je Putin.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na plan SAD o postavljanju balističkih raketa u Rumuniji do 2015. godine, kao i u Poljskoj do 2018. godine.

“Ruski gas najsigurniji”

Mogućnost izgradnje evropskog gasnog čvorišta na granici Turske i Grčke zavisiće od želje EU, a Rusija je, sa svoje strane spremna da radi u pravcu njegove realizacije, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

U skorijoj budućnosti neće biti jeftinijeg niti stabilnijeg snabdevanja gasom od onoga koje nudi Rusija.

 – Da li je moguć tzv. evropski hab na granici Turske i Grčke? To ne zavisi od nas, već od naših evropskih partnera. Da li one žele da imaju stalne, garantovane isporuke gasa iz Rusije, bez tranzitnih rizika? Ako žele, onda ćemo raditi na tome. Tada možemo preko Grčke da uđemo u Makedoniju, dalje u Srbiju. Možemo ponovo da stignemo do Baumgartnera u Austriji (do ovog mesta je trebalo da ide i Južni tok). Ako ne žele – onda nećemo raditi –  rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Ruska agencija Tas s podseća da je Putin početkom decembra u Turskoj objavio da Rusija u postojećim usloviam ne može da nastavi sa izgradnjom Južnog toka, pre svega zbog nekonstruktivnog stava EU.

Putin je takođe rekao da Rusija i Kina imaju mnogo zajedničkih interesa na međunarodnoj sceni, uključujući platformu UN.

“Imamo mnogo zajedničkih interesa na međunarodnoj sceni i to se, takođe, odnosi na stabilizaciju situacije na toj sceni”, naglasio je Putin, prenosi agencija TASS.

Ne brinite: Voljen sam, i volim

Predsednik Rusije Vladimir Putin uverio je danas predstavnika medija da je u njegovom privatnom životu sve u redu – da je voljen i da voli.

 – Sve je u redu, ne brinite –  rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je prepričao kako ga je jednom prilikom prijatelj pitao za situaciju na ljubavnom planu.

– On me pita: Imaš li neku ljubav? Ja kažem: U kom smislu? Pa, da li volis nekog? Pa -da. A tebe da li neko voli? Odgovaram – da  – rekao je Putin, dodavši da je prijatelj posle toga osetio olakšanje.

On je dodao da je sa bivšom suprugom Ljudmilom u prijateljskim odnosima, da se sa ćerkama viđa iako ne dovoljno često.

Upitan da li planira da se ponovo kandiduje za predsednika, Putin je odgovorio da je još rano govoriti o tome ko će da se kandiduje za mesto šefa države 2018. godine.

 – Mislim da je još rano da se donose odluke o kandidaturi za predsednika. Šef države je uvek odgovoran za ono što se dešava u zemlji – rekao je Putin.

Godišnja koferencija, ne i najduža

Jubilarna deseta godišnja konferencija za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina završena je, a za tri sata i deset minuta, koliko je trajala, prvi čovek Rusije odgovorio je na pitanja 39 novinara.

Ove godine konferencija je trajala sat manje nego prošle, prenose ruske agencije, navodeći da je još nedodirljiv rekord iz 2008. kada je govorio četiri sata i 40 minuta.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta.

Konferenciju za novinare završio je čestitajući predstavnicima medija Novu godinu.

Pažnju medija je privukao i trejler na ruskim TV stanicama koji je najavljivao Putinovu konferenciju.

Pravo da postavi pitanje Putinu je imalo 1.259 akreditovanih novinara.

(Skandalozno.rs, Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin: Moguće je da gasovod, iz Turske, ide kroz Srbiju prema EU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.