Putin nikad oštriji: Možda je Alah rešio da kazni turske lidere i oduzme im razum!

Obraćanje poslanicima

Ruski predsednik Vladimir Putin se danas obraća poslanicima Federalne skupštine svoje zemlje.

Ruski predsednik je počeo izlaganje pohvalom ruskim vojnicima za borbu protiv terorizma, nakon čega je odao počast svim žrtvama terorističkih napada.

Predsednik Rusije je naglasio da posebna opasnost dolazi od ekstremista sa područja Sirije.

– Rusija ima obavezu da uništi sve teroriste, čak i one koji su u udaljenim područjima, izvan naše zemlje – rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsednik dodao je da je njegova zemlja u toj borbi pokazala “izuzetnu odgovornost i liderstvo”, ali da ne može sama da nosi taj teret.

Rusija je dugo bila na prvim linijama borbe protiv terorizma. To je borba za slobodu, istinu i pravdu, borba za živote nedužnih ljudi i budućnost civilizacije. Rusija je u toj borbi pokazala inicijativu i liderstvo, ali ne može sama da pobedi terorizam, naročito kada su granice otvorene a svet preživljava period velike seobe naroda – rekao je Putin poslanicima.

[adsenseyu1]

Lider Rusije pozvao je na ujedinjenjenu borbu protiv Islamske države i ostalih terorista.

– Moramo stvoriti jedinstvenu pesnicu, jak antiteroristički front za borbu protiv međunarodnog terorizma. Svaka civilizovana zemlja ima tu obavezu – naglasio je Vladimir Putin.

On je dodao da se kontakti sa teroristima ne mogu dozvoliti, kao i da se teroristi ne smeju koristiti u lične svrhe, a naročito je ukazao na “krvavi biznis” koji pojedine zemlje vode sa njima.

Vladimir Putin je spomenuo ulogu Turske u saradnjii sa teroristima, a zatim prešao na najaktuelniju temu u prethodnih desetak dana – obaranje ruskog aviona “Su-24”. Ruski predsednik je rekao da će Turska “više nego jedanput zažaliti zbog onoga što je učinila”.

[adsenseyu1]

-Varaju se oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama. Vrlo dobro znamo ko u Turskoj zarađuje novac od prodaje opljačkane nafte, a znamo i ko vrbuje najamnike. Zemlje ne bi smele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu. Rusi u Turskoj imaju mnogo starih i dobrih prijatelja. Poručujem im da ih nećemo izjednačavati sa vladajućom vrhuškom – izjavio je Putin i istakao da rusko Ministarstvo odbrane ima dokaze da su u šverc nafte sa Islamskom državom umešani najviši turski zvaničnici, uključujući i Redžepa Tajipa Erdogana.

Ipak, Putin je rekao da Rusija nema nameru da “zvecka oružjem”.

Ruski predsednik je istakao da ne zna zbog čega su Turci oborili “suhoj”, i dodao da se “svaki problem i različita mišljenja mogu rešiti na drugačiji način, a ne silom”.

– Možda je Alah rešio da kazni turske lidere i oduzme im razum – oštar je bio Putin.

Putin je rekao da se ruske oružane snage u Siriji bore pre svega za Rusiju i njenu bezbednost, pa onda za sve ostale, i potvrdio da među pripadnicima Islamske države ima i Rusa.

– Među tim teroristima, nažalost, ima i građana Rusije. Ekstremisti dobijaju novac, oružje i skupljaju snagu za udarac. Ukoliko oni ojačaju i pobede tamo, sledeći cilj biće im da dođu ovde kako bi mučili ljude i širili strah, mržnju, razaranje – upozorio je Putin.

Ekonomija nije dobra

Vladimir Putin je priznao da je situacija u ruskoj ekonomiji daleko od dobre, ali da “još nije kritična”.

– Značajno smanjenje odlivanja kapitala je primetno. Inflacija je smanjena u odnosu na 2014. godinu. Moramo biti spremni na smanjenje cene nafte, kao i na činjenicu da strane sankcije mogu potrajati veoma dugo – rekao je Putin poslanicima.

Ipak, ruski predsednik je poručio da je Rusija obavezna da zaume mesto među liderima, i da je za tako nešto sposobna.

– Rusija nema pravo da bude slaba! – rekao je predsednik Putin.

Ruski predsednik je predložio započinjanje konsultacija o stvaranju ekonomskog saveza ŠOS-a, Evroazijskog saveza i ASEN-a.

Putin je istakao da Rusija ima potencijal da postane najveći izvoznik ekološki čiste hrane, i pozvao investitore da dođu i ulažu u Rusiju.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin nikad oštriji: Možda je Alah rešio da kazni turske lidere i oduzme im razum!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.