Putin poručio Erdoganu: Neka Turska i ne pomišlja da napada ruske avione!

Opomena

foto: Tanjug/AP

Turska se više ne usuđuje da napadne ruske avione iznad Sirije. Ruski predsednik Vladimir Putin dao je na znanje Tajipu Erdoganu da ne uopšte i pokušava da učini tako nešto, navode ruski zvanični izvori.

– Naši sistemi S-400, koje smo postavili posle incindenta s bombarderom Su-24, pouzdano pokrivaju celokupan prostor Sirije prema Turskoj – poručuje član Komiteta za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Igor Morozov.

Prema ruskim tvrdnjama, to je razlog isfrustriranosti Ankare, koja izmišlja incidente sa ruskim avionima.

Ankara je nedavno optužila Rusiju za „novi upad“ ruskog lovca u njen vazdušni prostor, pa je podignuta borbena gotovost u svim avio-bazama u zemlji i pilotima je dozvoljeno otvaranje vatre bez odobrenja komande.

Pentagon i NATO podržali su Tursku u optužbama protiv Moskve za navodno kršenje granica.

„SAD se priključuje NATO paktu, solidariše sa Turskom i poziva Rusiju da poštuje vazdušni prostor te zemlje i prekine akcije koje dovode do povećanja nestabilnosti u regiji. Važno je da Rusi i Turci razgovaraju i preduzmu mere za sprečavanja eskalacije napetosti“, navodi Pentagon.

[adsenseyu1]

Erdogan hoće razgovor, „Putin je obavešten o tome“

– Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi „lični razgovor“, nakon što je ruski avion navodno narušio turski vazdušni prostor – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da Kremlj polazi sa stanovišta da ruski avioni nisu narušili vazdušni prostor Turske.

– Imamo informaciju našeg Ministarstva odbrane, to je naša polazna tačka. Ministarstvo je odbacilo turske tvrdnje da su naši avioni narušili turski vazdušni prostor – rekao je Peskov.

Pozivajući se na tursko Ministarstvo spoljnih poslova, „Sputnjik“ podseća da se navodni incident sa ruskim avionom „Su-34“ dogodio 29. januara, te da su turske radarske jedinice upozorile ruski avion.

Erdogan je rekao 30. januara da želi da razgovara sa Putinom nakon ovog incidenta.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov odbacio je optužbe Ankare kao „čistu propagandu“.

Turski avion „F-16“ oborio je ruskog „suhoja“ 24. novembra iznad Sirije zbog navodnog narušavanja vazdušnog prostora Turske. Jedan pilot je ubijen sa zemlje, a drugi je spasen.

Putin je tada rekao da potez Ankare predstavlja „nož u leža“ Rusiji.

(Srna)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin poručio Erdoganu: Neka Turska i ne pomišlja da napada ruske avione!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.